po., 7. březen 2016 17:37

Norský biatlonový fenomén je k nezadržení

Je mu 42 let a ve startovním poli na biatlonovém mistrovství světa je suverénně nejstarší. Přesto má po prvních dvou individuálních závodech dvě stříbra. Ole Einar Björndalen je zjevně k nezastavení.

Norská biatlonová legenda má u svých trenérů, soupeřů, ale i přátel mnoho přezdívek, z toho nejznámější je asi „Kanibal“. Důvod je nasnadě. Ve svých 42 letech plánoval biatlonista svou veleúspěšnou kariéru ukončit. Jenže výsledky, kterých na mistrovství světa dosahuje, nenasvědčují tomu, že by patřil do starého železa. Svou skvělou střelbou, ale také kvalitním během, kterým se může rovnat i o generaci mladším závodníkům, si už dojel pro dvě stříbra. Jeho jediným přemožitelem se stal Francouz Martin Fourcade, který je v letošní sezóně naprosto suverénní.

Norský biatlonista závodí už od roku 1994, kdy se poprvé postavil na start závodu světového poháru. Od té doby stačil pětadevadesátkrát přemoct všechny své soupeře a vystoupat na nejvyšší stupínek. Devatenáct zlatých medailí má ze světových šampionátů a dalších osm ze zimních olympijských her. Björndalenova bilance je naprosto výjimečná a snad i člověk, který zrovna dvakrát biatlonu nefandí, musí před tímto velikánem smeknout.

O ukončení jeho kariéry se už namluvilo hodně, ale nikdo v její konec nevěří. Závodník sám o sobě tvrdí, že je mentálně mladý, ale jeho tělo je přece jenom o generaci jinde než půlka jeho soupeřů. To ovšem ale Olemu nebrání v tom, aby je stále porážel. V lednu se mu sice moc nedařilo a jeho opakované umístění kolem třicátého místa považovalo mnoho skeptiků za konečný pokles formy, ale o to víc všechny uzemnil při svých vystoupeních v domácím prostředí.

Jedno je jasné. Ole Einar Björndalen je žijící legenda a ať už jste biatlonový fanoušek z Rakouska, Norska, Ukrajiny či Kanady, vždycky budete mít radost z úspěchů tohoto sympatického pana Biatlonisty.

Zobrazeno 1639 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:34
Pro psaní komentářů se přihlaste