út., 11. prosinec 2018 09:30

Nová dohoda nebude. Junker další jednání o brexitu odmítá

Brexit stále budí emoce na obou stranách Brexit stále budí emoce na obou stranách Zdroj: publicdomainpictures.net
Štrasburk – "Pro nové vyjednávání dohody o vystoupení Británie z Evropské unie už není žádný prostor," prohlásil v úterý 11. prosince předseda Evropské komise Jean-Claude Junker při debatě s poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku. Reagoval tak na rozhodnutí britské premiérky Theresy May o přeložení úterního hlasování britského parlamentu o přijetí brexitové smlouvy s EU na pátek. Již vyjednaná podoba smlouvy je podle něj tou nejlepší a jedinou možnou variantou. Prý ale existují možnosti vyjasnit sporné body v současném textu smlouvy. 

V reakci na odložení hlasování britského parlamentu o odchodu z EU Junker uvedl, že Unie už s Londýnem další jednání otevírat nehodlá. "Pokud se však k dohodě přistoupí inteligentně, je zde prostor pro další upřesňování a interpretace," dodal.

O odkladu hlasování rozhodla Theresa May v pondělí 10. prosince. Jednala z obavy, že britští poslanci velkou většinou hlasů dohodu odmítnou. Část poslanců totiž vidí překážku v takzvané Irské pojistce, která brání zřízení pevné hranice mezi Irskem a Severním Irskem bez vzájemné dohody. Premiérka britské zákonodárce vyzvala, aby se zamysleli nad tím, zda brexit vůbec chtějí.

Dohodu evropská strana schválila 25. listopadu na mimořádném unijním summitu 27 států EU a pochvaluje si ji i sama Theresa May. Proto se i přes Junkerovo vyjádření bude nadále snažit dohodu s evropskými zástupci upravit tak, aby ji Londýn schválil. Mluvčí Mayové uvedl, že se o dohodě bude jednat do 21. ledna.

Pokud se dohodu nepodaří schválit právě do 21. ledna, odejde v březnu Británie z EU bez jakékoli úmluvy a nastane tzv. "tvrdý brexit", který by měl pro obě strany nepříznivé ekonomické dopady. Je tak v zájmu Velké Británie i Evropské unie, aby u britských poslanců dohoda prošla.

 

Zobrazeno 1487 krát
Naposledy upraveno: út., 11. prosinec 2018 19:52
Pro psaní komentářů se přihlaste