po., 30. říjen 2017 18:05

Nový olomoucký ČD lounge nese Negrelliho jméno

Olomoucká ČD lounge Olomoucká ČD lounge Zdroj: Marek Ruboš
Olomouc – Po několika letech se dočkal opravy olomoucký ČD lounge. Tato čekárna určená cestujícím s jízdenkou pro první třídu, místenkou pro vlak vyšší kvality, rodiče s dětmi nebo držitele průkazu osoby zdravotně tělesně postižené (ZTP) ponese jméno Aloise Negrelliho, budovatele železnic. Ten se tak dostal do společnosti vybraných historických osob se vztahem k železnici, po kterých jsou tyto čekárny pojmenovány.

V rámci těchto čekáren si cestující mohou ukrátit čekání na vlak nejen připojením k internetu, ale též seznámením se s dílem právě těch osob, jejichž jména jednotlivé salonky nesou. „Chceme, aby ČD Lounge nabízely zákazníkům kromě pohodlí při čekání na vlak i něco navíc. S rozšiřující se klientelou také měníme i design celého prostoru a vybrali jsme osobnosti spjaté se železnicí nebo regionem. V Olomouci padla volba na stavitele, který se za svého působení zasloužil o propojení Vídně s Olomoucí a dále s Ostravskem i s Prahou.Navíc v den příjezdu prvního vlaku do Olomouce, 17. října 1841, mu bylo propůjčeno čestné občanství tohoto tehdy královského hlavního města,“ vysvětluje krok národního dopravce Ludvík Urban, člen představenstva Českých drah zodpovědný za regionální dopravu.

Alois Negrelli

Volba Aloise Negrelliho pro Olomouckou ČD lounge má své historické opodstatnění. Právě on totiž vedl stavbu Severní dráhy císaře Ferdinanda, která vedla z Vídně právě přes Olomouc do Haliče. Je tedy z nemalé části i jeho zásluhou, že dnešní Olomoucké nádraží je i nadále jedním z největších v České republice. Všeobecně známější je ovšem jeho další dílo, takzvaný Negrelliho viadukt v Praze-Karlíně, jehož je autorem ve spolupráci s Janem Pernerem, který dokončil víceméně na sklonku svého života.

Další salonky

Aktuálně je v České republice v provozu šest salonků ČD lounge na nejdůležitějších nádražích po celé republice. Kromě Olomouce je tedy můžeme potkat i na hlavních nádražích v Praze, Brně, Pardubicích, Ostravě a ve stanici Ostrava – Svinov. Pojmenování po významných osobnostech se dočkalo prozatím pět ze šesti těchto čekáren, pouze ta nacházející se v Ostravě - Svinově stále čeká na svou osobnost. Před rokem dostal brněnský ČD lounge jméno po grafikovi a ilustrátorovi Jiřímu Boudovi. V přechozích letech se dočkali tohoto zvěčnění také Jan Perner, sir Nicolas Winton a manželé Zátopkovi. 

Zobrazeno 2712 krát
Naposledy upraveno: út., 31. říjen 2017 16:13
Pro psaní komentářů se přihlaste