so., 28. prosinec 2013 12:21

Obvinění z metanolové kauzy očekávají soud

Na začátku příštího roku očekává Zlínský kraj soudní proces roku. Téměř polovina obviněných v tzv. metanolové kauze bude souzena zlínskou pobočkou Krajského soudu v Brně. Právě východní Morava byla jedním z hlavních středisek, odkud se pančovaný alkohol šířil po republice. Zatím se hledají dostatečně velké prostory, které by vyhovovaly i nezvykle vysokému počtu obviněných. Zároveň se předpokládá vysoká sledovanost celého procesu veřejností.

Nejvyšší tresty očekává sedm hlavních aktérů. Hlavní míchač, jeho komplic a majitel distribuční společnosti a hlavní distributor jsou ve vazbě. "Jeden z nich vinu od počátku popírá. Druhý se nejprve doznal, pak ale výpověď změnil." uvedl státní zástupce pro ČTK "Nicméně usvědčují jej další důkazy a výpovědi."

Metanolem "vylepšené" nápoje se začaly šířit minulý rok a na jeho konci způsobily celou řadu otrav po celé České republice. Celkem si aféra vyžádala čtyřicet sedm obětí a vedla k týden trvající prohibici. Hrozba otravy přinutila i slovenské a polské zákonodárce ke krátkodobému zákazu dovozu českého alkoholu. I když policie zajistila přes třináct tisíc litrů smrtícího alkoholu, řada lahví je stále v oběhu. Naposledy metanol zabíjel letos v červenci, jednalo se však jen o ojedinělé případy.

Zobrazeno 1566 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:46
Pro psaní komentářů se přihlaste