ne., 14. duben 2024 20:05

Odveta odvety, Írán v noci na neděli napadl Izrael

Ilustrační foto Ilustrační foto Zdroj: Unsplash
Na Blízkém východě eskaluje situace. Jako odpověď na útok Izraele na íránský konzulát v noci Írán vyslal stovky dronů a střel na izraelské území. Odveta Izraele by mohla mít za následek ještě horší střet. Mimořádně se sejde i Rada bezpečnosti OSN. Izrael chce Írán označit za teroristickou organizaci.

V noci ze soboty na neděli našeho času podnikl Írán vojenský útok na Izrael. Učinil tak za užití více než dvou set dronů a raket. Dle dostupných informací má jít o odvetu za útok na íránský konzulát v syrském Damašku, za kterým měl stát právě Izrael. Teherán po tomto incidentu na začátku dubna avizoval, že nezůstane bez odezvy. Tuto informaci potvrzovaly v minulých dnech i americké tajné služby.

Útok na íránský konzulát v Damašku 1. dubna zdaleka nebyl raritní událostí. Izrael odstřeluje cíle spojené s Íránem či hnutím Hizballáh na syrském území dlouhodobě. Tento útok si, dle některých zdrojů, vyžádal až 13 obětí, mezi nimiž byli i dva íránští generálové. Írán za pachatele označil Izrael, který se k tomu dále nevyjádřil. Jak Írán, tak Hizballáh se pak nechal slyšet, že útok nezůstane „bez odpovědi“, což se dnešní nocí potvrdilo.

Dle agentury AP měla být však Teheránská odveta spíše umírněnější vzhledem k hrozbě otevřeného konfliktu nejen s Izraelem, ale také s jeho spojenci v čele s USA. Zda se noční útok na Izrael dá považovat za „umírněný“ je na pováženou. Jako jisté se v této věci zdá být postoj USA. Americký prezident Joe Biden postup Teheránu odsoudil, prohlásil ale, že USA případnou odvetu Izraele nepodpoří. Izraelský premiér Benjamin Natanjahu původně sliboval odvetu. Nyní ovšem, jak uvádí list The New York Times, od okamžité odvety upustil. Jakákoli protiofenziva stran Izraele totiž dle Íránu povede k jeho ještě horší odpovědi. V případě většího zapojení USA do konfliktu navíc Teherán vyhrožuje i útokem na americké vojenské základny.

Útokem na jeho území si podle USA Izrael připsal vítězství. Tento triumf Biden vidí v nezasažení žádné klíčové infrastruktury. Podle izraelské armády se, i díky očekávání útoku a pomoci spojenců, drtivou většinu zbraní podařilo zneškodnit. Její mluvčí Daniel Hagari podle webu The Times of Israel uvedl, že ani jeden z dronů vyslaných na jejich území nevstoupil do izraelského vzdušného prostoru. Některým vyslaným balistickým raketám se však i přes úsilí izraelského letectva podařilo najít cíl. Zasažena byla například letecká základna Nevatim, která ale i přes způsobené škody funguje v běžném provozu.

V neděli se na žádost Izraele mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN. Cílem zasedání je označení Íránu a jeho revoluční gardy za teroristickou organizaci.

Zobrazeno 203 krát
Naposledy upraveno: út., 16. duben 2024 15:55
Pro psaní komentářů se přihlaste