čt., 5. květen 2016 11:54

Oheň v kanadské Albertě ničí města, úřady vyhlásily stav ohrožení

Fort McMurray, Kanada – Více než osmdesát tisíc obyvatel města Fort McMurray muselo opustit své domovy kvůli rozsáhlému požáru v provincii Alberta na západě Kanady. Provincie vyhlásila stav ohrožení. Oheň během středeční noci zničil na 1600 budov. Odborníci očekávají, že brzy pohltí většinu města.

Podle agentury Reuters by se požár mohl stát nejnákladnější pojistnou událostí v kategorii přírodních katastrof v kanadské historii. Do boje s ohněm se vydalo více než dvě stě hasičů, devět hasičských letadel či dvanáct vrtulníků. Podle požárníků je velmi těžké oheň dostat pod kontrolu. Práci jim komplikují rekordně vysoké teploty kolem 31 stupňů celsia, ale také silný vítr a suchý vzduch. Od neděle se oheň z lesa, kde zničil na 7500 hektarů půdy, rozšířil do obydlené oblasti. V bezprostředním ohrožení je dalších devatenáct tisíc budov.

Nucená evakuace proběhla i ve městech Anzac a dalších dvou menších obcích. Plameny se začaly šířit na jih. Benzínovým stanicím brzy došlo palivo pro auta, což donutilo mnoho lidí vytvořit si improvizovaná přístřeší u dálnic. Většina lidí našla útočiště v evakuačních kempech nebo ve městě Edmonton, ležícím 435 kilometrů od místa požáru.

„Spolu s vedrem, kouřem a plameny jsme viděli mini tornáda, která se formovala kolem cesty. Bylo to jako z apokalyptického filmu,“ řekl obyvatel Fort McMurray Jordan Stuffco pro Canadian Press.

Žádné ztráty na životech související s požárem nejsou hlášené. Oběti si vyžádala dopravní nehoda na nedaleké silnici. Není však potvrzené, že souvisela s evakuací obyvatel. 

Zobrazeno 2324 krát
Naposledy upraveno: st., 10. duben 2024 20:42
Pro psaní komentářů se přihlaste