út., 8. březen 2022 12:50

Olympijské zlato získalo Norsko, česká štafeta byla stažena ze závodu

Bratři Böové, Sturla Holm Lægreid a Vetle Sjåstad Christiansen Bratři Böové, Sturla Holm Lægreid a Vetle Sjåstad Christiansen Zdroj: Instagram norského biatlonového týmu
Čeští biatlonisté ve složení Jakub Štvrtecký, Mikuláš Karlík, Adam Václavík a Michal Krčmář byli po čtyřech trestných kolech dostiženi a olympijský závod nedokončili. Krčmář se po špatné střelbě svých spolu reprezentantů do akce ani nedostal. Česká štafeta zaznamenala nejhorší výsledek v olympijské historii. Díky fantastickému finiši vyhrálo Norsko před Francií a Ruskem.

Peking - Českým reprezentantům se naděje na dobrý výsledek rozplynula hned po první střelbě. Štvrtecký nedokázal ani se třemi náhradními náboji sestřelit poslední terč a po trestném kole se propadl na poslední místo. Při druhé zastávce na střelnici se Štvretcký opět nevyhnul trestnému kolu a při předávce čeští biatlonisté uzavírali celé startovní pole s více než tříminutovou ztrátou na čelo. 

 Druhý úsek reprezentoval Karlík, který se trestným kolům vyhnul, ale musel pětkrát dobíjet, a i po třetí střelbě zůstávala česká štafeta poslední. Po střelbě ve stoje se Karlíkovi podařilo předstihnout štafetu Estonska a Slovenka. Dvaadvacetiletý rodák z Ústí nad Orlicí předával na 19. místě.  

Václavík po své první střelbě posunul českou štafetu na 17. místo. Po své druhé střelbě ve stoje zanechal dva nesestřelené terče a ty znamenaly další dvě trestná kola pro českou reprezentaci. V posledním kole dostihl Václavíka vedoucí Latypov a pro Čechy závod skončil.

 Ze zlata se radovala norská štafeta ve složení Sturla Holm Laegreid, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö a Vetle Sjastat Christiansen. Ani vítězná štafeta se po prvním úseku nevyhnula trestnému kolu. Avšak díky skvělému finiši a využití chyby do té doby vedoucího Eduarda Latypova, který musel absolvovat trestné kolo po nezvládnuté závěrečné položce . Na druhém místě skončila Francie a Rusko dojelo na třetím místě a získalo svoji první olympijskou medaili z mužské štafety.  

Zobrazeno 703 krát
Naposledy upraveno: po., 14. březen 2022 13:53
Pro psaní komentářů se přihlaste