čt., 29. březen 2018 00:21

Olympionici navrhují delší a sebevědomější varianty národní hymny

Představení nových verzí státní hymny. Představení nových verzí státní hymny. Zdroj: www.olympic.cz
Praha – Při příležitosti jubilejního stoletého výročí republiky otevřel Český olympijský výbor (ČOV) diskuzi nad aktuální verzí české státní hymny. V budově Českého rozhlasu (ČRo) i v jeho vysílání iniciátoři představili tři možné nové podoby české hymny. Mezi nimi byla i varianta, která má dvě sloky.

„Naším cílem není měnit zákon nebo někomu něco nařizovat. Chceme otevřít diskuzi, přijít s novým pohledem na věc. Při sportu se přece hymna hraje jednoznačně nejčastěji,“ řekl předseda ČOV Jiří Kejval. „Znovu otevíráme otázky, zda by hymna neměla být sebevědomější či zda by neměla mít dvě sloky," dodal. 

Čeští sportovci by delší podobu hymny uvítali. Aktuální délka 45 vteřin je podle nich příliš krátká. „V Evropě máme pravděpodobně druhou nejkratší hymnu. Průměr se pohybuje právě okolo 80 sekund,“ uvedl Kejval. Jeden z nových návrhů má 75 vteřin.

Během představení zazněly celkem tři nové podoby. První verze s původním textem zaujala svou pompézností. Další z nich obsahovala sloku navíc a třetí varianta, která posluchače zaujala asi nejvíce, byla orchestrální.

Autorem modernizace původní písně Kde domov můj je hudební skladatel Miloš Bok. „Mým cílem bylo připravit sebevědomější a slavnostnější verzi. Změny doznala hymna po stránce harmonické i instrumentační,“ podotkl.

Na odborné hudební debatě o nové státní hymně a na zkoumání širších souvislostí vztahu společnosti k jednomu z národních symbolů se bude podílet stanice ČRo Vltava. „Úkolem rozhlasu jako veřejné služby je otevírat a vést veřejnou debatu, proto chceme být v této věci nápomocni, zejména jde-li o věc nám tak blízkou, jako je hudba a milé tóny národní písně,“ řekl šéfredaktor stanice Vltava Petr Fischer.

Zobrazeno 2236 krát
Naposledy upraveno: pá., 30. březen 2018 20:23
Pro psaní komentářů se přihlaste