ne., 12. březen 2017 18:14

Open'er 2017 opět nasazuje laťku evropským festivalům

Plakát Open'er festivalu 2017 Plakát Open'er festivalu 2017 Zdroj: www.opener.pl
Gdynia, Polsko - Léto, dobrá hudba, spousta lidí a čtyři dny polského vzduchu, to je Open’er festival. Letošní 16. ročník se bude konat od středy 28. června a potrvá do soboty 1. července.

Jména jako The xx, Radiohead, The Weeknd, Mac Miller, Dua Lipa, Moderat nebo G-Eazy. Na první pohled rozdílné osobnosti a žánry. Co je však letos spojuje je Heineken Open’er festival, jeden z předních a zároveň největších hudebních festivalů v Polsku. Festival se snaží do Polska nalákat především interprety, kteří v této zemi ještě nikdy nevystupovali. Velký prostor dostává i domácí scéna. Open’er podporuje polské umělce a dává jim tak šanci se zviditelnit před několika tisícovým publikem.

Akce začala poprvé v roce 2002, tehdy ještě ve Varšavě a pouze jako jednodenní záležitost v čele s jednou kapelou – The Chemical Brothers. Rok na to se festival úspěšně přestěhoval do přímořského města Gdynia na náměstí Kościuszki, kde se každým rokem rozrůstal o další zajímavá jména jako například Cypress Hill, Massive Attack nebo Pink. Definitivně se akce kvůli rostoucímu počtu pódií, interpretů a celkově velikosti festivalu musela přestěhovat na větší místo, kterým se do dnes stalo letiště Babie Doły–Kosakowo (Gdynia). Festival jako takový se těší velké oblibě a každým rokem stoupá jeho návštěvnost. Kupříkladu loni, kdy probíhal jubilejní patnáctý ročník, prošlo branami festivalu přes sto dvacet tisíc návštěvníků. Open’er byl za dobu své existence mnohokrát nominovaný na celou řadu ocenění a kupříkladu dvakrát získal ocenění Best Major Festival na slavnostním ceremoniálu European Festival Awards.

Není novinkou, že se organizátoři nejen tohoto festivalu snaží nalákat na velká jména, bohatý program a slibovanou předpověď počasí. Open’er v tom už umí chodit, a tak uspořádal také několik výjimečných koncertů, na nichž vystupovaly kultovní kapely, které již dříve ohlásily svůj konec jako napřílad Faith No More, Sex Pistols nebo alternativní Sonic Youth. Ačkoliv je pro Open‘er hudba prioritou číslo jedna, můžete se v rámci festivalu zúčastnit veřejných diskuzí s nejrůznějšími spisovateli nebo zapadnout do speciálně vybudované knihovny, která je všem k dispozici od roku 2012. Zajímavou částí festivalu je taky takzvané Silent Disco. Jde o to, že každý, kdo se zúčastní obdrží sluchátka a podle své libosti přepíná mezi dvěma DJ na dvou různých kanálech. Nikdo se nemůže navzájem slyšet a každý tančí podle toho, jaký DJ mu zrovna hraje.

Zobrazeno 2034 krát
Naposledy upraveno: út., 14. březen 2017 10:55
Pro psaní komentářů se přihlaste