ne., 14. říjen 2018 18:11

Opozice dosavadní fungování vlády kritizuje

Tisková konference - 100 dní fungování vlády Tisková konference - 100 dní fungování vlády Zdroj: www.pus.rozhlas.cz
Praha – Nad kritikou opozice se premier Andrej Babiš nadnáší. „Nemůžete chtít výsledky hned po třech měsících. Snažíme se na bodech programu postupně pracovat,“ řekl premiér Andrej Babiš. Apeluje především na to, že před sebou mají ještě dlouhé funkční období. a proto by lidé neměli kritizovat to, že ještě nesplnili vše z programu.

„Dohoda mezi ČSSD a ANO ukončila devět měsíců nestability po sněmovních volbách. Říkalo se, že bude sociální demokracie fíkovým listem a zakrývat jinou koalici ve sněmovně. Nic takového se nestalo, jsme schopni spolupracovat a priority ve sněmovně prosazovat," uvedl vicepremiér Jan Hamáček.

Na tiskové konferenci mimo jiné zaznělo, že za uplynulou dobu se podařilo prosadit slevy na jízdném autobusové i vlakové dopravy. Kladné ohlasy prý vláda dostává jak od důchodců, tak od studentů, jež na jízdném ušetří a mohou si dovolit platit bydlení. Vláda je také přesvědčená o tom, že slevy na jízdném přispívají vnitřnímu cestovnímu ruchu.

Dalším vládním tématem je bydlení. Do budoucna se chystá novela stavebního zákona, týkající se dotací na sociální byty. V praxi by měl do budoucna každý magistrát, který ve svém městě zřídí z tisíce nových bytů pětinu pro sociální bydlení dostat stoprocentní dotaci.

Poslanci dále slibují snižování daní a nižší DPH na vodné, stočné i stravovací služby. Zároveň se diskutuje o zvyšování důchodu a přidávání na výplatách ve veřejné sféře o sedm procent. Například u zdravotních sester půjde o navýšení o pět tisíc korun, učitelům se má zvýšit plat až o patnáct procent. Připravuje se také navýšení počtu hasičů a policistů. „Důležité by pro nás mělo být především to, že je Česká republika šestá nejbezpečnější země na světě a zároveň sedmá nejklidnější. Nemluvě o velice nízké nezaměstnanosti. Toho bychom si měli vážit,“ prohlásil na konci konference premiér.

Opozice však dosavadní jednání vlády kritizuje. „Jsme pouze svědky mediální one man show Andreje Babiše, který slibuje všechno všem, ale konkrétní řešení a plány vláda nepřináší,“řekl Petr Fiala, předseda ODS. Koalice podlě něj nemá konkrétní politické cíle a priority. „Její zahraniční politika ohrožuje naše národní zájmy, málo investuje a soustřeďuje se pouze na předvolební úplatky pro občany,“dodal. 

„Podle mého názoru máme teď nejméně schopného ministra dopravy od dob revoluce,” uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Problém vidí i ve financích. "Vláda nám představila rozpočet se schodkem 40 miliard. V době ekonomického růstu, který podle mého názoru neřeší modernizaci ekonomiky," dodal Bartoš.

Ke kritice se přidal také předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, který by prý vládu rád pochválil, ale bohužel nemá za co. „Zahraniční politiku reálně řídí Andrej Babiš s Milošem Zemanem, a to není dobrá zpráva ani pro občany ČR, ani pro naše zahraniční partnery v EU," uvedl. 

Zobrazeno 1688 krát
Naposledy upraveno: čt., 25. říjen 2018 10:23
Pro psaní komentářů se přihlaste