Ostravské restaurace se tak rozhodly po druhém vynuceném uzavření ekonomiky vytěžit z posledního měsíce roku maximum. Majitelé těžce zkoušených provozů vsadili vše na jednu kartu. Snažili se přilákat ztracenou klientelu, ať to stojí, co to stojí. V posledních dnech i s vědomím toho, že budou muset v pátek znovu zavírat. Už potřetí a možná definitivně.
Záchranou pro ně mělo být rozvolňování opatření na začátku prosince. Radost při otevření neskrýval ani Vítězslav Král, hospodský porubské restaurace Vzpomínka. Vyhledávanou provozovnu se rozhodl otevřít hned, když to bylo možné. „Už se nám hromadí rezervace, do konce týdne jsme plní, v televizi bude Baník, chystáme šipkový turnaj," nechal se slyšet spokojený Král. Ten si během druhého lockdownu přivydělával v balíkové službě. Dnes je rád, že má tuto nepříjemnou životní etapu za sebou. Práci za pípou by neměnil.
Chybí příjmy a docházejí úspory
Nalákat zákazníky se snažily i další podniky. Valná většina hospod se rozhodla snížit cenu jídel či alkoholických nápojů, aby motivovala zdrženlivé konzumenty. Mezi další lákadla, kterými se hospodští snažili oslovit, byly šipky, kulečník nebo sportovní zápasy na velkoplošných televizních obrazovkách.
Schválený páteční návrat do čtvrtého stupně „PSA" zasadil pohostinstvím třetí ránu. Podniky jsou již ve velké míře bez finančních rezerv a mnohé z nich třetí zavření nepřežijí. A to navzdory prohlášením vlády o stoprocentních kompenzacích. Řada podniků totiž od státu ještě nedostala peníze ani z prvního uzavření.