so., 24. říjen 2015 10:22

Festival outdoorových filmů se loučí s Olomoucí. Pokračovat bude i v Rusku

Festival outdoorových filmů se pomalu loučí s Olomoucí, zároveň se však chystá do dalších desítek českých, slovenských a dokonce i ruských měst. Přehlídka, která se letos koná již po třinácté, opět nabízí nevšední a dobrodružné zážitky.

Již od začátku září probíhá třináctý ročník festivalu outdoorových filmů. Se svým rozsahem, zaměřením i počtem spolupracujících měst, nemá tato akce, přinejmenším v České republice, obdoby. Festival se navíc rozšířil z Česka a Slovenska i do dvou ruských měst. Zajímavou novinkou letošního ročníku je spolupráce s firmou Student Agency. Ta ve svých vlacích RegioJet nabízí až do poloviny prosince možnost shlédnout vybrané filmy tohoto roku. Festival nyní běží na plátnech v Olomouci a Frenštátu. Čekají ho ale ještě desítky dalších měst. Poslední promítání přivítá pražská Lucerna, v druhou prosincovou sobotu.

Letošní pestrý program nabízí přes sto různých snímků z celého světa. Díky poměrné volnosti výběru filmů mají diváci možnost shlédnout mnoho rozdílných projektů. Ať už délkou, rokem vzniku, tématem či profesionalitou. Ačkoliv mají snímky jeden zastřešující princip, ukazují toho mnohem více, než jen sport, adrenalin nebo cestování. Přináší poznání jiných kultur i mnohé sociální otázky. Jsou životem v kameře.

Festival je již od svého počátku soutěžní. Filmy se dělí do čtyř kategorií. Dobrodružný a extrémní sportovní film, horolezecký a horský film, dobrodružný vodní sportovní film a cestopisný film. Součástí programu je i několik nesoutěžních snímků.

Pokud vás tedy zajímá, jak může od pasu dolů ochrnutý člověk zdolávat nejtěžší ledopád v Americe, jak vypadá Indie z kola či jak zbourat stereotypy týkající se stárnutí pomocí lyží, nenechte si festival ujít. V nejbližších dnech třeba v Jindřichově Hradci, Žilině nebo Litomyšli.

Zobrazeno 2021 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:12
Pro psaní komentářů se přihlaste