pá., 6. březen 2015 14:14

Paštikářům roste chuť

Potravinářský holding Hamé s.r.o. odhalil své úspěchy na domácím i zahraničním trhu.

Kunovice – Firma se sídlem v metropoli Slovácka za letošní rok zaznamenala velmi pozitivní výsledky, a to obzvláště na zahraničních trzích. Klíčové jsou pro Hamé mimo jiné Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, a překvapivě i Rusko. A to i přes politická rozhodnutí o sankcích vůči Ruské federaci, které se Hamé dotkly jen minimálně. Složitá situace je nyní na Ukrajině, kde má společnost dokonce výrobní závod. Z hlavních obchodních destinací se nejméně dařilo na domácím trhu, nicméně i v České republice zisky vzrostly o 4 %.

„Loňský rok se Hamé podařilo výrazně expandovat a ještě jsme tak znatelně zlepšili pozici naší firmy proti předchozímu úspěšnému roku 2013. Vloni jsme posílili jednak díky zvýšení zájmu o naše výrobky a zvýšení tržeb, ale i díky několika zajímavým akvizicím, které se nám podařilo realizovat. Troufnu si říci, že kondice Hamé a její pozice na trhu jsou nejlepší v historii naší firmy,“ konstatoval Martin Štrupl, generální ředitel společnosti Hamé. Zmíněnými akvizicemi myslel Štrupl především slovenského výrobce přílohových omáček a majonéz Doma a právo distribuce těstovin a omáček k nim od české divize Panzani.

Firma polovinu tržeb získává na domácím trhu a polovinu na tom zahraničním, který se jeví jako velmi perspektivní. Nejvíce čísla společnosti táhnou trvanlivé masové výrobky, tzn. paštiky, masové konzervy a hotová jídla. Hamé také modernizuje a investuje. Výkladní skříní těchto aktivit jsou především závod v Podivíně, kde se vyrábí sladké a kojenecké produkty, a také sponzorská podpora českého biatlonu.

Hamé na sebe poutá pozornost také kvůli svému prodeji. Islandská investiční společnost Nordic Partners by se ráda prosperující firmy zbavila a navýšila tak svá aktiva. Zájemců je několik. Vyčnívá zejména ministr financí Andrej Babiš a jeho investiční fond, který má však dle interních informací nejmenší šanci uspět. Dále se spekuluje i o polském holdingu Agros Nova, norské firmě Orkla, která v ČR vlastní Vitanu, nebo chorvatské skupině Podravka.

foto: www.hame.cz

Zobrazeno 1680 krát
Naposledy upraveno: po., 30. březen 2015 16:02
Pro psaní komentářů se přihlaste