pá., 4. prosinec 2015 11:17

Permoníci zažehli první adventní svíčku v Grazu

Mužský komorní sbor v Kapfenbergu Mužský komorní sbor v Kapfenbergu Zdroj: Daniela Kučerová
Rakousko, Graz - Do Karviné dorazil nejen advent, ale i dobrá zpráva přímo z rakouského města Graz. Pěvecký sbor Permoník dostal pozvání účinkovat na sérii adventních koncertů spolu se sbory Musica con GRAZia a Ragazzi und Giovanni Cantati. Sbormistryně Permoníku Eva Šeinerová vybrala pro zahraniční cestu Vokální sexteto a Mužský komorní sbor.

S nápadem uspořádat hudební setkání přišla Zuzana Ronck, bývalá členka sborového studia Permoník, která už dnes žije v Rakousku. Permoníci se na cestu vydali v pátek ráno. Čekala je jedna zastávka ve Vídni, kde navštívili vánoční trhy. Večer už sbor přivítaly hostitelské rodiny, které zpěvákům poskytly víkendové ubytování.

Prvním koncertem potěšili zpěváci rakouské obecenstvo v kostele Sv. Oswalda v Kapfenbergu. Zazněly písně jak českých skladatelů - například Jan Jirásek a Ivana Loudová - tak i těch světových - Paul Salerni nebo Antonio Lotti. Českou koledou Den přeslavný pak zpěváci dojali posluchače při slavnostním svěcení adventních věnců.

V neděli koncertní program pokračoval v Kreuzkirche im Volksgarten. "Rozhodli jsme se předvést písně chystané pro naše vystoupení v soutěži Stonavská Barborka, abychom se takzvaně "ozpívali". Pro běžného diváka to byl program trochu těžší na poslech, ale rakouští diváci a spoluúčinkující nám v Grazu a Kapfenbergu vytvořili báječnou atmosféru a zpívání pro nás bylo opět velkou radostí," říká Hana Gajdaczová, členka Vokálního sexteta. Sborová čísla prokládaly tóny harfy nadané Martiny Möstl. Tečkou koncertu byla společná píseň českého a rakouských sborů.

I karvinští posluchači se mohou těšit na advent strávený s Permoníkem. První příležitost se jim naskytne už 7. prosince, kdy bude mít sbor od půl čtvrté Mikulášský koncert v Lázních Darkov. O dva dny později proběhne na náměstí T. G. Masaryka Česko zpívá koledy. Chybět nebudou ani tradiční adventní koncerty v Kostele Povýšení svatého Kříže, kde 12. a 19. prosince vystoupí Koncertní sbor spolu se Sborem přátel zpěvu.

Zobrazeno 2088 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:17
Pro psaní komentářů se přihlaste