út., 20. listopad 2018 21:01

Pětina českých domácností nemá připojení k internetu

Obliba internetu stoupá Obliba internetu stoupá Zdroj: Blickpixel - CC - www.pixabay.com
Česká republika - Každým rokem roste počet obyvatel, kteří používají internet. Zároveň se zvyšuje i množství lidí, kteří přistupují k internetu ze svého telefonu. S tím přibývají i návštěvníci sociálních sítí, a to napříč všemi generacemi.

Díky velkému rozmachu v oblasti internetu a informačních technologií během posledních let roste počet jeho uživatelů v České republice. Podle aktuálních dat ze statistického úřadu vlastní počítač 78 procent českých domácností. Běžnou součástí života se vedle počítačů stal i internet, ke kterému je připojených 80 procent domácností.Situace před deseti lety byla taková, že měly internet pouze 4 z 10 domácností. Celkově tedy využívá internet 7,1 milionů Čechů starších 16 let.

Procentuálně nejvíce narostla skupina uživatelů nad 55 let, mezi mladšími generacemi internet používají téměř všichni. Výjimku tvoří skupina více než milionu obyvatel, kteří internet nikdy nepoužili. Ať už z toho důvodu, že o něj nemají zájem, nebo nejsou dostatečně vzdělaní v problematice jeho používání. Většinou se jedná o starší ročníky a důchodce. Stále rostoucím trendem je používání internetu na mobilním telefonu, čehož využívá více než polovina obyvatel.graf copyRuku v ruce s rozšířením internetového připojení vzrostl i počet lidí, v jejichž životě mají místo sociální sítě. Zatímco na konci minulé dekády používal sociální sítě každý dvacátý Čech, dnes má účet na Facebooku či podobné síti již více než polovina osob nad 16 let. Nejčastějšími návštěvníky jsou studenti a osoby do 35 let. Mezi seniory se ovšem sociální sítě zatím příliš neuchytily, přesto i u nich roste jejich obliba. V porovnání se zeměmi EU jsou na tom čeští senioři s používáním sociálních sítí nejhůře, naopak nejlépe si vedou senioři v Dánsku, kde se těší oblibě u skoro poloviny obyvatel nad 55 let.

Zobrazeno 1696 krát
Naposledy upraveno: st., 21. listopad 2018 17:24
Pro psaní komentářů se přihlaste