pá., 26. listopad 2021 16:23

Pfizer hlásí stoprocentní účinnost vakcíny ve skupině 12-15 let

Ilustrační foto Ilustrační foto Zdroj: Pexels
NEW YORK, MAINZ: Stoprocentní účinnost vakcíny proti Covidu 19 uvádí třetí fáze klinické studie společností Pfizer a BioNTech prováděná na věkové skupině od 12 do 15 let. Po dobu čtyř měsíců zkoumaly vědecké týmy na skupině dospívajících míru ochrany proti onemocnění po podání dvou dávek vakcíny. Na základě těchto výsledků obě firmy doufají v rozšíření vakcíny z nouzového do běžného režimu jak v USA, tak v dalších zemích světa. V Česku je u této věkové skupiny vakcína běžně podávána od letošního léta.

Třetí fáze studie účinnosti vakcíny proti Covidu 19 od společností Pfizer a BioNTech se zaměřila na vzorek 2 228 účastníků ve věku 12-15 let. Na zkoumaném vzorku se v období čtyř měsíců po podání druhé dávky se symptomy onemocnění projevily u třiceti účastníků, z nichž byli všichni ve skupině, které bylo podáváno placebo. Ze skupiny očkovaných účinnou látkou vědci nezaznamenali jediný takový případ. Podle Pfizeru tyto výsledky dokazují, že vakcína má ve zkoumaném vzorku lidí před nákazou stoprocentní účinnost. Ze studie také vyplývá, že tato ochrana je vysoká napříč pohlavími, etnickými skupinami i účastníky s obezitou nebo komorbiditami.
„Zdravotnická komunita se celosvětově snaží o neustálé zvyšování počtu naočkovaných lidí. Tato doplňující data upevňují důvěru v bezpečnost a efektivitu naší vakcíny pro dospívající jedince,“ uvedl ředitel společnosti Pfizer Albert Bourla.

Podle Pfizeru budou tato dlouhodobě sbíraná data zásadní pro žádost o uvedení vakcíny pro běžné použití v USA pro věkovou skupinu 12-15 let. Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) pro tuto věkovou skupinu vakcínu zatím povolil pouze v nouzovém režimu. Uvedení vakcíny pro běžné použití na základě těchto výsledků očekává Pfizer i v ostatních zemích, kam výsledky studie hodlá poslat. „Toto jsou první a zatím jediná zveřejněná data, která prokazují bezpečnost a účinnost vakcíny na COVID-19 u jedinců od 12 do 15 let,“ říká Ugur Sahir, ředitel a spoluzakladatel společnosti BioNTech. 

V Česku byla vakcína od Pfizeru pro děti od dvanácti let pro běžné použití schválena již na konci května, na konci července dostala zelenou vakcína Spikevax od společnosti Moderna. Ve věkové skupině 12-15 u nás obdrželo první dávku téměř 200 000 dětí, plně naočkováno je něco málo přes 160 000.

Zobrazeno 462 krát
Naposledy upraveno: ne., 28. listopad 2021 09:46
Pro psaní komentářů se přihlaste