st., 2. prosinec 2020 20:16

Jak to bude s letošními maturitami? Kovy vyzpovídal ministra školství

Robert Plaga si nedávno také založil instagramový účet Robert Plaga si nedávno také založil instagramový účet Zdroj: irozhlas.cz
Ministr školství Robert Plaga a influencer Karel Kovář společně uspořádali livestream na instagramu. Kovy si pro pana ministra připravil několik témat, např. proč letošní maturanti nedostali žádnou úlevu. Na ministra školství padaly dotazy nejen od Kovyho, ale i od žáků a učitelů, které se Kovy snažil tlumočit. V závěru se také dostalo i na strategii 2030+.

Celý livestream otevřela velmi kontroverzní otázka maturit a jejich letošní podoby. Ministerstvo školství nedávno vydalo prohlášení, že maturity tento rok zůstanou v nezměněné podobě. To pobouřilo nejen letošní maturanty, ale i učitele. Dle Kovyho se maturanti odvolávají na minulý rok, kdy byla odpuštěna slohová část státní maturitní zkoušky . Plaga toto rozhodnutí hájil tím, že o tématu debatoval s několika řediteli středních škol různých zaměření. Všichni se shodli na stejném, maturity budou zachovány v úplné podobě. Na otázku proč byl na jaře odpuštěn sloh ministr reagoval následovně: „… to klíčové bylo časové hledisko, neměli jsme tolik nástrojů jak to (psaní slohové práce prezenčně – pozn. autora) epidemiologicky ošetřit“. Zmínil také, že maturantům chce co nejvíce pomoci, zejména prostřednictvím naučných videí společnosti scio. Ty by měly být dostupné koncem ledna.
Jedno z diskutovaných témat bylo také o přijímacích zkouškách na střední školy. Zatímco Plaga uvedl, že jednotné přijímačky na šestiletá a osmiletá gymnázia zůstávají zachované (jedná se totiž podle něj o menší koncentraci studentů na jednom místě), ostatní obory mohou mít přijímačky školní, nebo dokonce žádné. Ředitelé škol si tento rok mohou sami vybrat, jak budou vypadat přijímací zkoušky na jejich obor. Na výběr mají jednotné přijímací testy od společnosti scio nebo vlastní testy, které si sami vytvoří. Ministr uvedl, že pokud počet přihlášek na jeden obor nepřesáhne kapacitní limit daného oboru a přijímačky by tedy byly jen formální záležitost, mohou je školy zcela zrušit.
Kovy se také dostal k tématu 2030+, což je taktika ministerstva na modernizaci celého školství. Ministr Plaga, plánuje vyslat 60 - 80 tzv. „věrozvěstů“. Každý z těchto věrozvěstů (učitelů) bude mít na starosti zhruba 6 škol. Dostanou podklady a budou spolupracovat s učiteli na těch školách, které jim budou přiděleny. Cílem tohoto postupu je dostat do škol například větší povědomí o moderních dějinách. Ministerstvo školství také v budoucnu plánuje zredukovat rámcově vzdělávací programy.
Na závěr rozhovoru se Plaga vyjádřil i k tomu jak se mu líbí platforma Instagram. Kovy v rozhovoru ocenil, že pan ministr se snaží komunikovat pomocí komentářů se studenty a nemá k tomu žádné PR týmy.

Na celý rozhovor se můžete podívat zde https://www.imgkoa.com/post/6857296815442324431451/.

Zdroj: instagram.com/kovy_gameballcz

Zobrazeno 1030 krát
Naposledy upraveno: so., 5. prosinec 2020 15:28
Pro psaní komentářů se přihlaste