čt., 28. duben 2011 11:28

Plumlovští se hned tak nevykoupou

  Plumlovská přehrada na Prostějovsku v Olomouckém kraji byla kvůli znečištění vypuštěna na jaře 2010 a i přes komplikace Povodí Moravy předpokládalo její napuštění v březnu 2011. To se ale nestane. Důvodem jsou i archeologické nálezy na dně vypuštěné nádrže.

Archeologové začali prozkoumávat dno vypuštěné přehrady na základě doložených pozůstatků keltského osídlení z 50. let. Toto sídliště již nové výsledky nepřineslo, ale výkopové práce odhalily hradisko z doby kamenné, zbytky keramiky, kamenných nástrojů, mince a trosky středověkého mlýna.

Dosud nedotčené hradisko ukazuje na osídlení během doby kamenné až po dobu železnou. Sídliště bylo umístěné v amfiteátru a orientované na severovýchod, což se považuje za neobvyklé. Nálezy navíc označují husté osídlení a archeologové mají důvod se domnívat, že východně od naleziště bude možné najít stopy ještě hojnějšího osídlení.

Dno přehrady bylo ale osídleno i ve středověku. Pozůstatky Zlechovského mlýna se datují do 19. století a některé faktory, jako kachle, ukazují už na 14. století. V okolí byly nalezeny i staré mince.

Dubnové archeologické práce pokračují v naději, že vědci naleznou další památky. Dno přehrady bude přístupné až do konce roku 2012, kdy by se Plumlovská přehrada měla začít znovu napouštět. Zpřístupnění rekreantům se předpokládá v létě 2013.

Zdroj:

Aktuálně.centrum.cz

Novinky.cz

Fotozdroj:

Lenka Sovíková

Zobrazeno 2187 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:41
Pro psaní komentářů se přihlaste