ne., 6. prosinec 2015 00:04

Pluto v dosud nejlepších záběrech v historii

USA - NASA v pátek zveřejnila černobílé fotografie, které pořídila sonda New Horizons. Snímky, vzniklé během červencového přeletu kolem trpasličí planety Pluto, ukazují detaily hor, kráterů i ledových ploch.
New Horizons’ Best View of Pluto’s Craters, Mountains and Icy Plains zdroj: NASA

"Tyto detailní obrázky ukazují různorodost terénu na Plutu. Demonstrují nám i sílu našich robotických objevitelů, kteří posílají úžasná data zpátky k nám na Zemi," řekl John Grunsfeld, bývalý astronaut a spolupracovník NASA.

Sonda, která je podle informací NASA velikostí podobná pianu, urazila od svého vypuštění v roce 2006 už na téměř 5 miliard kilometrů. Červencové snímky pocházejí z asi 80 metrů širokého pásu. Odhaduje se, že další fotografie dorazí v průběhu příštího týdne.

Vzhledem ke vzdálenosti od Země, která se se pohybuje od 7,5 miliardy po 4,28 miliardy kilometrů, je tok informací z New Horizons zpátky domů velmi pomalý. NASA očekává, že další tisíce fotografií a měření se přenesou během roku 2016.

"Desítky let nebylo nic této kvality k dispozici, ani po prvním zkoumání Venuše či Marsu. Pluto je něco jiného. Snímky máme už 5 měsíců po prvním přeletu. To, co věda může dělat s těmito obrázky, je prostě neuvěřitelné," říká Alan Stern, hlavní vedoucí New Horizons.

Pluto byl klasifikován jako planeta až do roku 2006, kdy došlo na astronomickém kongresu k jeho přesunutí do kategorie trpasličích planet.

Zobrazeno 2170 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:23
Pro psaní komentářů se přihlaste