po., 7. prosinec 2015 06:47

Nové vlaky a pohodlnější cesta do školy - Plzeňsko čekají změny v jízdním řádu

Plzeň - Tuto neděli začne platit nový jízdní řád pro rok 2016. Největší změny se týkají modernizace regionálních spojení a tratě do Mariánských Lázní. Pendolino bude nadále jezdit dvakrát denně. Provoz stále omezuje oprava koridoru na trati do Prahy.

V novém jízdním řádu budou i nadále jezdit dva páry vlaků SC Pendolino. Ty pojedou v úseku Plzeň – Františkovy Lázně a zpět místo klasických rychlíků. To znamená, že si cestující nemusí v tomto úseku zařizovat rezervaci pro druhou třídu. Rychlíky, které původně jezdily denně jen z Prahy do Plzně a zpět, budou o nedělích prodlouženy až do Mariánských Lázní. Národní dopravce ujišťuje, že cestující žádné výrazné změny nečekají: „Koncept jízdního řádu vlaků regionální dopravy je na většině tratí stejný jako v roce 2015. V některých případech došlo k drobným úpravám a minutovým posunům časových poloh vlaků,“ uvedl Petr Šťáhlavský, mluvčí Českých drah.

Cestující by nadále měli počítat se zpožděním na trati Rokycany – Nezvěstice. Pořád zde probíhají stavební práce, které by měly skončit v roce 2016. Plzeňský kraj se také snaží zlepšit vlaková spojení dětem dojíždějících do Plzně. Zásadní posun času nastal u ranního vlaku z Heřmanovy Hutě. Jelikož je tento spoj využíván právě žáky, vyjíždí vlak už v 6 hodin 50 minut.

„V současné době probíhají intenzivní práce na přestavbě železniční stanice Plzeň hlavní nádraží. V novém jízdním řádu budou tyto práce pokračovat včetně rekonstrukce III. tranzitního železničního koridoru v úseku Chrást u Plzně – Plzeň hl.n,“ dodal Šťáhlavský. Dělníci důležitou trať rekonstruují za plného provozu. Z tohoto důvodu je nový jízdní řád koncipován pro jednokolejný provoz, aby probíhající stavbou nedocházelo ke zpoždění vlaků. Další novinkou budou nové soupravy, které ČD nasazují na třináct regionálních tratí v Plzeňském kraji.

Změny se dotkly i dálkových a mezinárodních spojů. Soupravy prošly modernizací. Nově budou vybaveny zvedací plošinou pro vozíčkáře a v první třídě přibude bistrovůz.

Zdroj: http://www.ceskedrahy.cz/tiskove-centrum/tiskove-zpravy/-25372/

                                                                                                                                           

Zobrazeno 1593 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:26
Pro psaní komentářů se přihlaste