po., 7. prosinec 2015 18:27

Německo hlásí milion žadatelů o azyl za jediný rok

Německo zaznamenalo v prvních jedenácti měsících letošního roku 964.574 žadatelů o azyl. Očekává se, že ještě v roce 2015 jejich počet překročí milion.

Narůstající počet migrantů se nezpomalil ani navzdory chladnému počasí, jen v listopadu jich do Německa přicestovalo přes 200.000. Za celý loňský rok přitom úřady v Německu zaregistrovaly zhruba čtvrt milionu běženců. Německá kancléřka Angela Merkelová, která čelí kritice díky své politice otevřených dveří uprchlíkům, přitom v srpnu uvedla, že země očekává v průběhu celého roku osm set tisíc žadatelů o azyl. Něco jiného však tvrdí tajné vládní dokumenty, které v říjnu unikly na veřejnost. V nich se totiž píše, že země je připravená na příchod až 1.5 milionu migrantů.

Celkový počet 964.574 žadatelů nemusí být zcela přesný. Opírá se totiž o tzv. EASY systém, podle kterého se jednotlivým spolkovým zemím přiděluje daný počet uprchlíků. Může tedy dojít k tomu, že systém obsahuje i osoby, které do něj byly zaznamenány dvakrát na různých místech.

Agentura DPA uvedla, že stoupl i počet nevyřízených žádostí o azyl. Zatímco do konce října nerozhodl Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky o 328.000 žádostech, v listopadu stoupl jejich počet téměř na 356.000.

Německo je pro uprchlíky, kteří ve velkém množství cestují do Evropy především ze severní Afriky a Blízkého východu, hlavní cílovou destinací.

Zobrazeno 1877 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:27
Pro psaní komentářů se přihlaste