po., 8. prosinec 2014 13:47

Podvodníci opět těží z úspor seniorů

Vsetín - Dvojice zlodějů se vloudila do bytu důchodkyně na Vsetínsku a okradla stařenku o několik tisíc. Policie po nich pátrá a upozorňuje důchodce, aby byli ostražití. 

 

Církevní sdružení kontrolující úroveň bydlení seniorů - za členy takovéto organizaci se vydávala dvojice podvodníků, když v sobotu 6. prosince kolem poledne zazvonila u bytu jednadevadesátileté ženy. Jejich zájem se však ubíral poněkud jiným směrem, než bylo stařenčino zdraví a schopnost četby, ačkoliv se právě na podobná témata snažila podvodnice navázat konverzaci, aby odlákala pozornost. Zahrnula starou paní množstvím nejrůznějších otázek a téměř sama se nasměrovala do kuchyně, kde v hovoru pokračovala. Její komplic totiž v tu samou chvíli velice aktivně pracoval na prohledávání bytu, dokud se mu nepodařilo objevit seniorčiny úspory.

Celá návštěva netrvala déle než pár minut, ale důchodkyně z ní neměla dobrý pocit. Její neblahé tušení se vyplnilo, když šla uklidit věci do skříně, ve které měla uloženy své úspory. Obálky na peníze byly prázdné. Okradená žena okamžitě zavolala policii, která zahájila vyšetřování celého případu.

„Podle staré paní mohla mít žena kolem šedesáti let, vysoká mohla být tak sto šedesát centimetrů, měla krátce střižené prošedivělé vlasy a na sobě tmavý dlouhý kabát. Muž mohl mít kolem čtyřiceti let, vysoký asi metr sedmdesát, plnější postavy. Více k popisu muže neodkázala uvést, jelikož ho viděla jen chvíli. Oba podvodníci mluvili česky bez přízvuku,“ uvedla k popisu podvodníků mluvčí policie Lenka Javůrková. Podle Javůrkové hrozí pachatelům v případě dopadení až dva roky za mřížemi.

Důchodci stále patří mezi nejčastější oběti drobných zlodějíčků. Policie ročně zaznamenává desítky případů po celé republice, kdy se podvodníci vloudí z nejrůznějších důvodů do bytu a připraví jeho majitele o důchod, v horších případech o celoživotní úspory. Vyšetřování těchto případů bývají náročná a ne vždy se podaří pachatele vypátrat. Jedním z úspěšných případů bylo dopadení organizované skupiny v roce 2006. Tato skupina fungovala po celé České republice a přišla si přibližně na sedm milionů korun. Policie proto apeluje na důchodce, aby zvážili uložení svých úspor na bezpečnější místo, například do sejfů, nebo ověřených peněžních domů.

 

Zdroj obrázku a citace: Policie ČR

Zobrazeno 1774 krát
Naposledy upraveno: po., 8. prosinec 2014 16:39
Pro psaní komentářů se přihlaste