po., 3. prosinec 2018 09:43

Poničený vítězný oblouk a hořící auta - prezident zvažuje vyhlášení výjimečného stavu

Demontrace na Champs-Élysées Demontrace na Champs-Élysées Zdroj: Reuters
Paříž - Velké škody a více než 130 zraněných. To vše přinesly sobotní protesty proti zdražování pohonných hmot ve Francii. Na jedné z nejznámějších pařížských ulic, Champs-Élysées, poničili účastníci bouřlivých nepokojů Vítězný oblouk. Policie použila i vodní děla a slzný plyn. 

Celostátní protest, který vede hnutí „žluté vesty", začal 17. listopadu a jeho cílem je zabránit zvýšení daní a životních nákladů pod vládou prezidenta Macrona. I když demonstrace původně započaly kvůli zvýšení cen pohonných hmot, rozšířily se na silné vyjádření nesouhlasu s Macronovou vládou.

K protestům „žlutých vest" se připojili silně levicoví i pravicoví radikálové, a právě ti byli zodpovědní za velkou část nepokojů v Paříži. Záchranné složky se musely vypořádat s rabováním obchodů a jejich následným zapálením. Hořely také banky a auta. V průběhu demonstrací bylo zatčeno skoro 400 lidí, z toho 33 nezletilých. 

„Jsme skupina občanů, která je čestným zastoupením Francie, jež trpí a cítí se být zanechaná na pospas. Chceme být mluvčími konstruktivní zloby," sdělila své pocity skupina deseti zástupců žlutého hnutí týdeníku Le Journal du Dimanche. 

V hlavním měste je to tak třetí víkend silných demonstrací za sebou, v ostatních regionech Francie jsou protesty poměrně klidné. 

Zobrazeno 1550 krát
Naposledy upraveno: ne., 9. prosinec 2018 16:13
Pro psaní komentářů se přihlaste