ne., 27. březen 2022 10:59

„Poptávku po LP deskách nemůžeme uspokojit, otevřete lisovny,“ vyzval White velká vydavatelství k řešení vinylové krize

Vydavatelství Third Man Records Vydavatelství Third Man Records Zdroj: Wikimedia Commons, autor Sean Russell
Bývalý frontman kapely The White Stripes a současný hudební producent Jack White vyzval tři největší světová hudební vydavatelství, aby obnovila své lisovny gramofonových desek. Poptávka po nich totiž v posledních letech prudce stoupá, jenže masivně převyšuje světové výrobní kapacity. Alba známých umělců ve velkých nákladech mají při lisování desek přednost a zabírají tak většinu světové produkce. Ti méně známí proto mohou čekat na své LP desky i devět měsíců.

„Vyzývám největší hudební vydavatelství, Warner Brothers, Universal a Sony, aby konečně otevřely své vlastní lisovny na LP desky,“ apeloval hudebník White 14. března. Sám patří k propagátorům gramodesek kvůli jejich analogovému záznamu zvuku, skrze vydavatelství Third Man Records založil vlastní lisovnu. Od té doby popularita vinylu raketově vzrostla.

„My všichni jsme vytvořili prostředí, ve kterém nebývalou poptávku po deskách není možné uspokojit, už se nejedná pouze o módní výstřelek,“ dodává White. Globální výrobní kapacity nestačí poptávce a to převážně ze strany umělců. Důvodů je několik. Na trhu chybí pro výrobu zásadní polyvinylchlorid (PVC), potřebné přístroje i zaškolený personál. Známí umělci s vysokými náklady mají v pořadníku na lisování alb přednost a vznikají tak dlouhé čekací lhůty.

Velká trojka ovládá produkci

Celosvětovou produkci může plně zaměstnat jediný umělec, obzvlášť pokud za ním stojí jedno z výše zmíněných vydavatelství, takzvané Velké trojky, která mohou případně pozastavit produkci alb méně známých tváří, aby neohrozili lukrativnější projekty. Jako se stalo v případě se Sony a zpěvačkou Adele, když si objednala půl milionů výtisků svého alba 30. To vedlo ke zpoždění vydávání ostatních alb ve formě gramodesek po celém světě.

„Tento problém není o souboji velkých a malých značek, mainstreamu a menšinových proudů, punku a popu. My všichni jsme vytvořili prostředí, ve kterém nebývalou poptávku po deskách není možné uspokojit,“ uvádí White. „Malá punková skupina nedostane svoji desku za dříve než osm nebo devět měsíců,“ dodává. Zvýšení produkce by tento problém vyřešilo.

Vinyl se vrací na scénu

Zhruba od roku 2010 zažívá vinyl návrat a pandemie koronaviru tento trend ještě umocnila. „V Americe trh momentálně roste o čtyřicet padesát procent ročně. A ze zkušenosti vím, že to, co je v Americe, přijde do roka nebo roka a půl i do Evropy,“ říká Zdeněk Pelc, spolumajitel největšího světového výrobce vinylových desek. V roce 2020 poprvé od 80. let počet prodaných LP desek přesáhl počet prodaných CD. Spíše než masivním nárůstem počtu prodaných vinylů to ale bylo způsobené poklesem prodejů CD, stojí ve zprávě Americké asociace pro nahrávací průmysl.

Zobrazeno 710 krát
Naposledy upraveno: ne., 27. březen 2022 23:21
Pro psaní komentářů se přihlaste