čt., 19. prosinec 2019 00:31

Někteří slaví poslední den roku doma v teple, jiní pod vodou

silvestrovské potápění na lomu Šifr silvestrovské potápění na lomu Šifr Zdroj: Taťána Vaisarová
Svobodné Heřmanice – Pro potápěče z blízkého i dalekého okolí lomu Šifr je potápění 31. prosince již zvykem, jak zakončí celý rok. Nevadí jim ani sníh ani mráz. Má to jednoduché vysvětlení. Pod vodou totiž nemrzne, ani nesněží.

Lom Šifr leží nedaleko vesnice Svobodné Heřmanice na Opavsku. Je jedním z nejčastěji navštěvovaných potápěčských lokalit v Moravskoslezském kraji. Potápění je zde možné po celý rok, a proto nezůstává výjimkou ani poslední prosincový den. Nadšenci vody se zde sjíždějí pravidelně již několik desítek let. A jinak tomu nebude ani letos. „Silvestrovské setkání potápěčů a příznivců vody začíná v 9 hodiny dopoledne na zatopeném lomu Svobodné Heřmanice. Jde o úterý 31.12.2019 a akce bude trvat zhruba 2 až 3 hodiny.“ říká Taťána Vaisarová, potápěčka a provozní prodejny s potápěčskou technikou IQ sub v Ostravě.

Silvestrovské setkání se stalo tradicí. „Jedná se léta o pravidelnou akci a stále je o ni zájem.“ podotýká Taťána Vaisarová. „Pokud si dobře pamatuji setkání potápěčů na lomu je určitě pořádáno přes 20 let možná 30. Dříve to pořádal Svaz potápěčů Moravy a Slezska.“ dodává a vysvětluje tím, vznik celé této akce. Do vody se noří jak potápěči se suchými, tak i ti odvážnější s mokrými obleky a také freediveři. „Na závěr jdou dva až tři odvážlivci, oblečeni jen v plavkách. Na hlavě mají čepici Santa Klause a sebou cedulku s rokem. Tím zakončí starý rok a přivítají ten nový.“ Vysvětluje tradici s tím spojenou. Nejde však jen o potápění, ale také o setkání se známými a přáteli, popřípadě o malé občerstvení, které pomáhají připravit sami účastníci.

Šifr je zatopený břidlicový lom s postupně svažujícím se dnem až do hloubky 36 metrů, kde si potápěči mohou prohlédnout studnu na vidu z doby těžby břidlice. Dalšími podvodními artefakty jsou zatopené auto a v hloubce 17 metrů taky zakotvený keson, ve kterém se dříve testoval dlouhodobý pobyt pod vodou. Celoroční teplota vody se pohybuje okolo třech stupňů celsia. Lom je dlouhý kolem 500 metrů a na šířku má v průměru 50 metrů. Šifr je určen spíše pro zkoušenější potápěče, ale v létě se lom promění i v přírodní koupaliště.

„Na naše silvestrovské potápění zavítá každým rokem kolem devadesáti lidí.“ podotýká Taťána Vaisarová. I přes to, že na lomu není žádný přístřešek a ani místo, kde by se dalo skrýt před studeným větrem, lidé zde rádi každoročně zavítají. „Bude-li o tuto akci zájem, rádi bychom ji zachovali. Jde o hezkou tradici. Nejedná se o propagaci žádného klubu ani škol potápění. Jde pouze o nadšené potápěče a přívržence vody. Zúčastnit se může kdokoliv.“ dodává závěrem Taťána Vaisarová a očekává, že letos bude počet účastníků silvestrovského potápění opět v hojné míře.

Zobrazeno 1230 krát
Naposledy upraveno: pá., 20. prosinec 2019 18:08
Pro psaní komentářů se přihlaste