út., 16. duben 2019 10:05

Požárem poškozený Notre-Dame znovu vybudujeme, slibuje Macron

Notre-Dame Notre-Dame Zdroj: Pixabay
Paříž - Včerejší požár gotické katedrály Notre-Dame otřásl celým světem. Notre-Dame patří mezi nejnavštěvovanější památky Francie a je jedním z hlavních symbolů Paříže. 

Oheň vypukl v pondělí okolo sedmé hodiny večer. S ohněm bojovalo kolem 400 hasičů. Jeden z nich se při zásahu vážně zranil. Po více než dvanácti hodinách se hasičům podařilo oheň zastavit. Ikonické přední věže a konstrukce budovy se jim podařilo zachránit. Štíhlá věž se však nenávratně poškodila. Propadla se i střecha této památky. Patrick Chauvet, představený katedrály, potvrdil, že se z katedrály podařilo zachránit trnovou korunu a roucho svatého Ludvíka, což jsou pro katolické věřící velmi významné předměty.

Po pěti hodinách od zažehnutí požáru prezident Emmanuel Macron prohlásil, že vyhlásí mezinárodní sbírku na obnovu katedrály. „Notre-Dame společně znovu vybudujeme, oslovíme ty nejlepší, aby nám pomohli katedrálu znovu vybudovat,“ řekl Macron.

Na obnovu budovy se rozhodl přispět francouzský miliardář Francois-Henri Pinault, ředitel skupiny Kering. Společnost Kering vlastní několik luxusních značek, jako Gucci, Yves Saint Laurent a Balenciaga. Na opravu katedrály slíbili vydat 100 milionů eur (2,6 miliardy korun).

Vyšetřování příčiny požáru stále probíhá. Pařížská prokuratura vydala prohlášení, že podle předběžných zjištění oheň vznikl neúmyslným zaviněním.

Zobrazeno 1284 krát
Naposledy upraveno: út., 16. duben 2019 16:30
Pro psaní komentářů se přihlaste