po., 8. duben 2019 22:19

POZVÁNKA: Městské divadlo Zlín představí divadelní inscenaci Povídky z jedné a druhé kapsy

Povídky z jedné a druhé kapsy Povídky z jedné a druhé kapsy Zdroj: stránky Městského divadla Zlín
Zlín -  Mladí umělci se chystají představit Čapkovu divadelní inscenaci Povídky z jedné a druhé kapsy, a to již v úterý 23. dubna v 10 hodin ve Velkém sále v Městském divadle Zlín. Představení vzniklo v rámci projektu Malí velcí herci.

Městské divadlo Zlín pořádá společný projekt se základními uměleckými školami (ZUŠ) Zlínského kraje. Jedná se o inscenaci, ve které budou působit herci zlínského souboru spolu s dětmi ze ZUŠ z celého zlínského kraje. Právě děti budou v rolích zkušených detektivů, herci z divadla se pak zhostí rolí asistentů. "Budete společně s detektivy vyšetřovat šest zločinů: zločin z vášně, zločin z povinnosti, zločin olympijský, zločin z lásky, zločin ve verších a zločin divadelní," láká diváky režisér Vladislav Kracík. Představení Povídky z jedné a druhé kapsy je veselé, plné humoru a každému se bude líbit.

"Čapkovy Povídky z jedné a druhé kapsy jsou skvělá záležitost. Na první pohled to jsou obyčejné detektivky, které se vám ale s každou další přečtenou epizodou doslova začnou měnit před očima. Jako by to snad ani detektivky nebyly! Brzy totiž pochopíte, že v nich ve finále vlastně vůbec nejde o samotné zločiny, ani o nějaký pořádek nebo spravedlnost, žádného souboje poctivosti s nepoctivostí se nedočkáte," říká Kracík. "Autor má totiž policajty a vyšetřovatele úplně stejně rád, jako zločince. S velkým pochopením mluví o pochybeních a poklescích, ale všech postav, bez rozdílu. A ta spravedlnost je někdy tak složitá věc, že se na ni zkrátka rezignuje. Tak jak to v životě často bývá. A v tom je spousta opravdovosti. A moudrosti, i humoru," dodal režisér.

Povídky z jedné a druhé kapsy od Karla Čapka jsou dvě sbírky detektivních povídek, původně vydávaných časopisecky na konci dvacátých let minulého století. Čapek se v jednotlivých povídkách zabývá filozofickými otázkami týkající se spravedlnosti, trestu, hranice mezi dobrem a zlem. Přesto jsou ale jeho sbírky hravé, veselé a plné humoru. Čapkovy povídky byly inspirací pro televizní i zvukové adaptace.

Zobrazeno 1438 krát
Naposledy upraveno: pá., 12. duben 2019 11:32
Pro psaní komentářů se přihlaste