po., 25. listopad 2013 22:04

POZVÁNKA: objevujte Poklady starého Egypta

Pro všechny milovníky historie nebo pro ty, kterým nějaké znalosti o starověku ještě schází, je tu jedinečná příležitost se nenásilně vzdělat. Vlastivědné muzeum v Olomouci totiž uspořádalo výstavu památek, které refletují egyptské dějiny v 2. a 1. století před naším letopočtem.

Sbírku, která kdysi patřila Josefu Ferdinandu Habsburskému, propůjčilo Národní muzeum v Praze Olomouci až do 15. března příštího roku. Vedle mnoha vzácných artefaktů si během výstavy zájemci prohlédnou i dvě mumie, čtyři rakve, kanopy (nádoby, které sloužily k uložení vnitřností zemřelého), vešetby (sošky mumií sloužící jako výbava zemřelému do posmrtného života) a skaraby (amulety v podobě vrbouna posvátného, které kněží kladli zemřelým přímo na srdce).

Ve vyhrazené dny expozici doprovodí i komentované prohlídky. Ty se uskteční vždy v den přednášky některého z odborníků na egyptské dějiny v 15.30 hodin. S úderem sedmnácté hodiny proběhne samotná přednáška. Nejbližší termín komentované prohlídky a přednášky připadá na 27. listopadu. Přednáší PhDr. Jana Mynářová, PhDr. z Českého egyptologického ústavu FF UK v Praze. A po novém roce bude možnost navštívit ještě čtyři další.

Jako přídavek muzeum navíc pořádá Muzejní lekce pro veřejnost. Maskování I. se uskuteční 12. prosince, druhá část lekce proběhne v lednu. Expozici si lze prohlédnout každý den kromě pondělí a úterý od 10 do 17 hodin.

Zobrazeno 1637 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:45
Pro psaní komentářů se přihlaste