so., 14. prosinec 2019 21:23

Právě probíhá Czech Design Week 2019

Právě probíhá Czech Design Week 2019 Právě probíhá Czech Design Week 2019 Zdroj: autor: Kamila Fomina
Praha – Právě probíhá další ročník mezinárodní přehlídky designu a umění s názvem Czech Design Week. Koná se v pražském Kongresovém centru a představuje nejzajímavější současnou tvorbu českých i zahraničních autorů. Týden umění designu potrvá do patnáctého prosince.

Koncept přehlídky Czech Design Week vznikl se záměrem ukázat kvalitní český design v širším kontextu. Vystavují zde jak studenti, tak profesionálové, ale i jednotlivci či firmy. Akce se mohou účastnit jen vybrané práce. Při selekci se klade důraz na individuální a osobní přístup jednotlivých designérů. Hned v několika ohledech je ročník Czech Design Week 2019 výjimečný. Připomíná si totiž třicet let od sametové revoluce a spojuje ikonická hesla, která se objevovala v listopadu 1989. Právě po tomto historickém milníku měl český národ mnoho vizí a prožíval radost, začínala se obnovovat tradiční řemesla, která předtím zanikala, a na umělce či designéry tak lidé nebrali příliš ohled.

 I na letošním ročníku Czech Design Week uvidíte řadu originálních a perfektně promyšlených designových počinů. Představuje spoustu kreativních a zajímavých projektů, a to nejen českých tvůrců, ale i těch zahraničních. Na přehlídce také najdeme velmi bohaté zastoupení českého skla. Zároveň se přehlídka poprvé rozdělila na dvě části, a to na Expo a Startup Designers. Prvního bloku se účastní nejen významné značky nebo korporátní sféra, ale i kreativní designéři či vysokoškoláci. Sektor Startup dává prostor začínajícím umělcům a projektům.

Na téma Sametová budoucnost se v pátek a v sobotu uskutečnila v rámci týdne designu konference s pozvanými hosty. Objevili se mezi nimi jak uznávaní designéři, tak současní studentni uměleckých oborů. Hovořili o tom, jak se v průběhu let formuje a mění svět umění a designu. Pozvání přijal například vysokoškolský pedagog Jiří Černický, umělec Richard Loskot, ředitel sklářské školy Pavel Kopřiva či architekt Saman Saffarian.

 

Kurátory výstavy jsou pro rok 2019 Alessio Conti, Cyril Dunděra, Iva Nesvadbová, Enzo Carbone, Stefano Ledesani, Martin Fryč a Vladimír Staněk.

Zobrazeno 1237 krát
Naposledy upraveno: po., 16. prosinec 2019 09:51
Pro psaní komentářů se přihlaste