pá., 29. duben 2022 12:20

Pražští Lvi na úvod finálového kola překvapili a v souboji o titul se ujímají vedení

Pražští Lvi se v boji o titul ujímají vedení Pražští Lvi se v boji o titul ujímají vedení Zdroj: www.cvf.cz
Ve středu 27. dubna se konal první zápas finálového kola volejbalové extraligy mužů. V bouřlivé atmosféře zaplněné karlovarské haly do boje o titul vstoupili lépe Lvi Praha, kteří vítěze základní části Karlovarsko porazili v tie-breaku 16:14.

První extraligové finále proběhlo na hřišti úřadujících mistrů Karlovarska, kteří do zápasu vstupovali jako mírní favorité. Západočeši se do finále play-off dostali velice hladce. Lvi měli cestu náročnější, kdy ve čtvrtfinále museli otáčet vývoj série proti silnému Kladnu. Úvodní duel se však proměnil ve velmi vyrovnaný souboj, který musel být rozhodnut až ve zkrácené hře. 

Začátek zápasu se nesl v bleskovém tempu Lvů, kteří hned na úvod odskočili na skóre 5:1. Reakcí na tento stav byl oddechový čas domácího trenéra Jiřího Nováka, což se ukázalo jako správná volba a Karlovarsko dorovnalo špatný začátek zápasu. Hra byla nadále velmi vyrovnanou až do stavu 14:14, kdy se Karlovarsko dostalo do tříbodového vedení, které v koncovce setu ještě navýšilo a zvítězilo 25:19.

Druhý set set se nesl v naprosto stejném duchu jako ten první. Trenér Novák byl znova nucen za stavu 5:1 pro Lvy požádat o oddechový čas, aby své svěřence uklidnil a dal jim šanci se znovu dostat do zápasu. Tentokrát byla koncovka napínavější, po zkaženém servisu Indry však Lvi vyrovnávají na 1:1.

Následující dva sety proběhly v jasném vedení jednoho týmu. Tímto způsobem set nejdříve získalo Karlovarsko, bezchybnou hru poté předvedli i Pražané, a zajistili si tak pátý rozhodující set. Závěrečný tie-break byl nejvyrovnanějším ze všech setů. Výměna stran proběhla za stavu 8:7 a s tímto jednobodovým rozdílem hra pokračovala až do rozhodujícího stavu 14:14. Následně pražský blokař Todua zastavil blokem Indru, který vzápětí v další rozehře zaútočil smečem do autu, a Praha tak zvítězila v prvním finálovém utkání v pátém setu 16:14. „Hrozně těžký zápas, přelévalo se to z jedné strany na druhou a myslím si, že ta kvalita se v dalších utkáních ještě zvedne. Jsem hrozně rád za vítězství a myslím si, že máme potenciál se ještě zlepšit,“ komentoval vítězství trenér Lvů Tomáš Pomr. 

Karlovarsko tak v sobotu čeká odveta v soupeřově prostředí. „Gratulace Praze k vítězství. Byl to zajímavý zápas. Nám ze čtyř dlouhých setů nevyšli tři začátky, a i když jsme dva sety vyhráli, tak jsme opravdu zbytečně nechali Prahu dobře vstoupit do tohohle zápasu. Myslím si, že ke konci se začal hrát trochu víc volejbal. Ty první sety byly více o servisu, ale my jsme malinko technicky odcházeli. Měli jsme horší příjem a byli jsme i míň disciplinovaní na bloku. Do budoucna lepší vstup do zápasu a budeme se s Prahou hold přetlačovat,“ zhodnotil zápas karlovarský trenér Jiří Novák.

 

Zobrazeno 384 krát
Naposledy upraveno: pá., 29. duben 2022 14:33
Pro psaní komentářů se přihlaste