po., 19. březen 2018 18:05

"Přechodné období" po Brexitu nabírá podobu

Britský státní tajemník pro odchod z Evropské unie David Davis Britský státní tajemník pro odchod z Evropské unie David Davis Zdroj: https://www.flickr.com/photos/35803015@N03/4482186782/
Londýn - Dohoda o budoucích vztazích mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií (EU) nabírá čím dál jasnější podoby. V pondělí 19. března se sešli francouzský politik zastupující EU Michel Barnier a britský státní tajemník pro odchod z Evropské unie David Davis a úspěšně vyřešili velkou část klíčových otázek ohledně Brexitu.

Jeden z důležitých bodů bylo jasné vymezení „přechodného období“. S největší pravděpodobností by mělo trvat od 29. března 2019 do prosince 2020 a jeho cílem je připravit hladkou cestu k budoucímu trvalému vztahu.

„Existuje také dohoda o právech 4,5 milionů občanů Evropské unie ve Velké Británii a naopak 1,2 milionu občanů Spojeného království v Evropské unii po Brexitu. Ta zahrnuje i to, že občané Evropské unie, kteří přijdou do Spojeného království během přechodného období, budou mít stejná práva a záruky jako ti, kteří přišli ještě před Brexitem,“ uvedl Bernier.

Naopak jeden palčivý problém, který ještě stále zbývá vyřešit, je otázka hranic Severního Irska. Britská premiérka Theresa Mayová zásadně vyloučila jakoukoliv dohodu, která vytváří rozdíl mezi Severním Irskem a ostatními částmi Spojeného království. Davis ovšem vidí možnost v dosažení dostatečně blízkého partnerství, že žádná konkrétní opatření pro Severní Irsko nebudou nutná.

Velká Británie i Evropská unie nyní doufají, že podmínky dohody o přechodném období mohou být podepsány na summitu EU ještě tento týden.

Zobrazeno 1787 krát
Naposledy upraveno: st., 21. březen 2018 22:47
Pro psaní komentářů se přihlaste