ne., 10. březen 2019 17:36

Překvapivým vítězem stíhacího závodu v biatlonu se stal Pidruchnyi, největší favorit vyhořel na poslední položce

Johannes Thingnes Boe při střelbě Johannes Thingnes Boe při střelbě Zdroj: Instagram Johannese Thingnese Boe
Oestersund – Nedělní stíhací závod mistrovství světa v biatlonu má překvapivého vítěze. Stal se jím Ukrajinec Dmytro Pidruchnyi, který díky chybám favorita Johannese Boea dosáhl na životní výsledek. Boe i přes celkově pět nesestřelených terčů dojel na druhém místě. Dramatický finiš o třetí příčku zvládl lépe Quentin Fillon Maillet, který tak o bronz připravil Tarjeiho Boea.

Před začátkem nedělní stíhačky měl závod jasného favorita. Norský závodník Johannes Boe díky fantastickému sprintu startoval s číslem jedna a čtrnáctisekundovým náskokem na druhého Alexandra Loginova. Roli favorita držel po celé první kolo. Dařilo se mu i na střelnici, ze které odjížděl s více než čtyřiceti sekundami k dobru před druhým Martinem Fourcadem.

Stejně tak se dařila Norovi i druhá položka, kde sice jednou minul, ale díky rychlému běhu zůstával na prvním místě. Skupinka pronásledovatelů v čele s Foucadem ztrácela více než půl minuty.

První střelbou ve stoje Boe zasáhl čtyři terče z pěti a neustále se držel v čele závodu. Jeho náskok navíc narůstal díky chybám soupeřů na střelnici. Prvním pronásledovatelem po třetí střelbě byl Ukrajinec Dmytro Pidruchnyi, který ovšem ztrácel padesát sekund. Společně s Ukrajincem odjížděl ze střelnice Tarjei Boe, Antonin Guigonnat a Fillon Maillet.

Češi se zlepšili

Před závěrečnou položkou se zdálo vše jasné. Boe přijel na střelnice s více než minutovým náskokem. První terč ovšem minul a následovaly ještě další dva, a rázem musel Boe na tři trestná kola. Toho nejlépe využil Pidruchnyi, který jako jediný z přední skupiny střílel bez chyby. Při odjezdu ze střelnice měl na Boea náskok patnáct vteřin. I přes famózní běžeckou formu už Nor nedokázal Ukrajince dojet, a tak se mistrem světa ve stíhacím závodu stal Pidruchnyi. Boe získal již třetí medaili na letošním šampionátu.

Dramatický závěr přinesl boj o třetí místo. Fillon Maillet a Tarjei Boe sprintovali společně až k cílové čáře, kde byl nakonec o pár desetinek lepší Francouz. Dojel si tak pro druhou bronzovou medaili z letošního mistrovstí světa.

Čeští biatlonisté nepatřili mezi favority, ale i tak dokázali vylepšit výsledky ze sobotního sprintu. Tomáš Krupčík si dojel pro 18. místo a Michal Krčmář dosáhl na 25. příčku.

Mistrovství světa bude pokračovat v úterý, kdy se k vytrvalostnímu závodu na start dostaví ženy. Mužský vytrvalostní závod se pak pojede o den později.

Zobrazeno 1533 krát
Naposledy upraveno: ne., 10. březen 2019 23:07
Pro psaní komentářů se přihlaste