út., 31. prosinec 2013 09:31

Premier League má za sebou první polovinu sezony

Zatímco si ostatní světové ligy dávají od fotbalu v tomto čase pauzu, anglická liga neúnavně pokračuje ve svém vytíženém herním programu. V letošním roce je boj o titul nesmírně vyrovnaný a bude záležet na každém bodu. O ligový pohár je ve hře až pět týmů, což se za poslední sezony nestalo.

Premier League má za sebou odehranou první část sezony a na vedoucí místo se vrátil po posledním utkání Arsenal, který vyhrál na hřišti Newcastlu rozdílem jedné branky. Druhé City ztrácí bod a třetí Chelsea dva. Lodivod Blues prozradil, že největší šanci vyhrát pohár má podle něj Manchester City. Portugalský stratég obdivuje především vyzrálost a počet útočníků, které má k dispozici jeho trenérský protějšek. Čtvrtý Everton bojuje o čelo tabulky, má za sebou týmy jako Liverpool, Manchesteru United nebo Totteham. Vedení Evertonu v létě přišlo o jejich dlouholetého trenéra Davida Moyese i o největší hvězdu Fellainiho, kteří si to namířili k United. Poslední dobou se spekuluje o zájmu Leightona Bainese k Devils. Jako namazaný stroj šlape Liverpool, v jehož drese řádí nejlepší střelec soutěže Luis Suarez. Jeho bilance 19 branek ve třinácti zápasech je úctyhodná. Se Sturridgem tvoří nejobávanější útočnou dvojici v Premier League.

Zklamáním sezony je obhájce titulu

Fanoušci Manchesteru United letos nezažívají nejpovedenější sezonu, jejich klub je totiž po slabém začátku až na šestém místě a na první Arsenal ztrácí osm bodů. Devils nezvládli zápasy se slabšími soupeři, o kterých přišli od velkou porci bodů. Dalším důvodem je také příchod nového trenéra Davida Moyese z Evertonu, na kterého si tým teprve zvyká, přesto má k němu sir Alex Ferguson velkou důvěru. Stabilními výkony také neoplývá Tottenham, jenž je se stejným počtem bodů za United. Spurs odvolali po nevydařeném utkání s Liverpoolem 0:5 hlavní ho trenéra Villase – Boase. Důveru dostal Tim Sherwood, pod kterým Tottenham ještě neprohrál. Na osmém místě se ztrátou jednoho bodu na Manchester je Newcastle a na devátém osamocený Southampton.

Střed tabulky je vyrovnaný a týmy jsou za sebou seřazeny takřka po bodu. S umístěním není spokojená Swansea, jež měla před sezonou větší ambice. Koupení kanonýra Wilffrieda, který před pár lety nastupoval za Spartu, potvrdil pověst správného zakončovatele. Bony se ale zranil spolu s dalším tahounem týmu Michuem a do sestavy se vrátil teprve minulé kolo. Možná jeho návrat do sestavy nabudí tým k lepším výkonům. Se třináctým místem není určitě spokojena ani Aston Villa, jejíž barvy obléká i Čech Libor Kozák. Český reprezentant si zvyká na zápasy i během svátků. "V Itálii vždycky byla vánoční přestávka. Hrálo se 21. prosince a pak byla týdenní pauza, takže tohle zažívám poprvé. Je to zvláštní, člověk si Vánoce asi tolik nevychutná. Ale lidé to tady mají rádi a žijí fotbalem o Vánocích. Já to tak beru a skousnu to," uvedl pro ČTK.

Sestupové příčky nedělají velkou radost fanouškům Fulhamu, West Hamu a Sunderlandu. Zvlášťě pak Sunderland a Fulham mají kádr na to, aby mohli hrát kolem osmého místa. Barvy posledního celku hájí i Ondřej Čelůstka, který sem přestoupil před sezonou z Turecka. Levý bek s osmnácti ligovými starty věří ve zlepšení a vyhnutí se tak sestupu do druhé ligy.

Zobrazeno 1754 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:46
Pro psaní komentářů se přihlaste