út., 13. listopad 2018 21:53

Přes 40 obětí. V Kalifornii se nedaří zkrotit obrovské požáry

Požáry v Kalifornii Požáry v Kalifornii Zdroj: Pexels.com
Požáry, které pustoší Kalifornii, se nedaří zkrotit. Číslo obětí, které podlehly lesním požárům, se vyšplhalo na 44. Situaci ještě zhoršuje kombinace tepla s větrem. Do boje s ohněm se vypravilo více než osm tisíc hasičů.

Kalifornie - Nezkrotné požáry, které dostaly jména Camp Fire, Woolsey a Hill Fire mají na svědomí už přes 40 obětí. Od minulého čtvrtka se pohřešuje 228 lidí. V celé Kalifornii muselo opustit své domovy více než čtvrt milionu obyvatel.

Na jihu Kalifornie požár Woolsey sežehl plamenem přes 93 tisíc akrů půdy a zničil minimálně 435 budov, které zahrnovaly i domy některých hollywoodských hvězd. Kvůli tomuto požáru zemřeli v okolí Malibu dva lidé. Hasičům se podařilo uhasit 30 procent z kompletního rozsahu Woolsey. Zbylých 70 procent se snaží dostat pod kontrolu.

Trump vyhrožuje

Větší problém dělá hasičům Camp Fire, který ochromil severní Kalifornii. Podlehlo mu 42 obětí, zdevastoval přes sedm tisíc domů, spálil více než 117 akrů půdy a po několika denním boji se podařilo hasičům dostat pod kontrolu zatím 30 procent požáru. Zařadil se do historie jako nejničivější požár v Kalifornii. Kvůli plamenům se muselo celkem evakuovat více než 52 tisíc lidí. Camp Fire způsobil největší škody ze všech tří požárů. Zničil téměř celé město Paradise, které čítá 72 tisíc obyvatel.

Poslední, třetí požár Hill Fire, má na svědomí přes čtyři a půl akrů shořelé půdy v severní Kalifornii. Hill Fire nemá doposud žádné oběti a hasičům se podařilo dostat po kontrolu více než 85 procent požáru.

Americký prezident Donald Trump se nechal v sobotu slyšet na svém twitteru, že za tyto ničivé lesní požáry může špatná organizace a neschopnost lesní správy Kalifornie. Na konec připojil výhružku. „Ihned to zlepšete, jinak nedostanete žádné federální peníze!“ napsal Trump.

Zobrazeno 1386 krát
Naposledy upraveno: st., 14. listopad 2018 17:17
Pro psaní komentářů se přihlaste