pá., 1. únor 2013 10:00

Přes dvě stovky projekcí a světové premiéry, to je 53. ročník Zlínského filmového festivalu

Letošní, už třiapadesátý ročník Zlínského filmového festivalu se uskuteční ve dnech 27. května – 1. června.  Diváci se podle předběžných informací budou moci těšit na více než dvěstě čtyřicet filmových projekcí, přičemž proběhne i několik světových filmových premiér.

 

Ačkoli festival obecně platí spíše za dětský, nebude žádná věková kategorie nijak ochuzená. Nesoutěžní filmová sekce Dny evropské kinematografie letos blíže představí dánskou filmovou tvorbu. Novou pak bude sekce Tisíc a jedna noc, která se bude zaměřovat na pohádky, přičemž pořadatelé slibují, že díky pojetí pohádek v mezinárodním měřítku si na své opět přijdou i dospělí. Tuto sekci odstartují projekce filmově zpracovaných pohádek H. Ch. Andersena.

Další novinkou je "oživení" Zlínského psa, mezinárodní soutěže zaměřené na studentskou filmovou tvorbu. Výherce této soutěže získá 1000 eur. Do soutěže se mohou přihlásit také absolventi filmové školy, ovšem za předpokladu splnění několika podmínek.

Doprovodný program pak bude čítat řadu výstav, workshopů, koncertů a dalších akcí. Už tradiční je dražba filmových klapek, malování na chodník před Velkým kinem či letní kino na Náměstí TGM. Akce se budou odehrávat v Kongresovém centru, Velkém kině, Golden Apple Cinema ve Zlatém jablku, Náměstí Míru a na mnoha dalších místech.

Navíc se v rámci 53. ročníku počítá s projekcemi mimo Zlín. Jedná se o satelitní projekce v multikině Premiere Cinemas v pražském obchodním centru Park Hostivař, v Jihlavě, Plzni, Otrokovicích a možná i v Ostravě.

Zobrazeno 1848 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:44
Pro psaní komentářů se přihlaste