pá., 15. květen 2020 16:45

„Přijmout každého, jaký je,“ vyzývá slovenská IKEA svou novou duhovou taškou

Limitovaná edice duhových tašek na podporu LGBT+ komunitě Limitovaná edice duhových tašek na podporu LGBT+ komunitě Zdroj: IKEA
Slovensko – Limitovaná edice duchových tašek jako vyjádření podpory menšinové komunitě. K tomuto kroku se rozhodla Ikea na Slovensku. Tedy ve státě, kde již třikrát proběhl návrh na změnu zákona o registrovaném partnerství, a kde byl také třikrát zamítnut. Vybrané peníze za barevné tašky poputují k organizacím, které pomáhají LGBT+ komunitě.

Komunita LGBT+ je v mnoha zemích po celém světe ožehavým tématem. Na Slovensku má ale podporu, a to jak ze strany státu, tak i od nevládních organizací a firem. Jednou z nich je také Ikea. Ta se teď rozhodla pro vstřícný krok a vytvořila limitovanou edici duchových nákupních tašek. „Toto není taška. Je to poselství,“ sděluje jasným sloganem na oficiálních stránkách.

Na začátku května oznámila na svých internetových stránkách svou podporu a představila limitovanou edici duhových tašek. „Lidé LGBT+ by se měli vždy a všude cítit jako doma. Je na nás všech, abychom byli k lesbám, gayům, transgender a lidem všech sexuálních orientací a rodových identit inkluzivnější,“ vyzývá Ikea k podpoře. „My všichni můžeme přispět k tomu, aby se cítili bezpečně a vítáni. Můžeme být místem, kde se cítí jako doma. Chceme, abyste i vy byli bezpečným majákem pro ostatní,“ popisuje svůj cíl. Nejde však jen o prodej duhových tašek. Ikea dá vybrané peníze z jejich prodeje organizacím, které poskytují oporu, služby a poradenství LGBT+ lidem, kteří se nacházejí v krizi.

 

„Tam, kde jiní vidí svět černobíle, my vidíme duhu"

Ikea si květen nevybrala náhodou. Na 17. den tohoto měsíce totiž připadá Mezinárodní den proti homofobii a transfobii. „Chceme, abyste v tento den vyjádřili podporu všem lidem, aby se cítili jako součást kolektivu a získali respekt za svoji jedinečnost.“

Právě 17. května 1990 došlo k vyřazení homosexuality ze seznamu nemocí Světové zdravotnické organizace. První oslavy proběhly v roce 2003 v Kanadě. Postupně se připojovaly další státy a vznikaly čím dál tím větší akce. Ve většině světa je však homosexualita stále nepřipustitelná, trestatelná a neslučitelná s náboženstvím.

LGBT+ komunita se však stále rozrůstá a slovenská Ikea vyslala své poselství. „Ve světě, kde se ostatní lidé občas cítí ohroženi rozdíly, přicházíme my a vzdáváme poctu rozmanitosti. Tam, kde jiní vidí svět černobíle, my vidíme duhu,“ dodává.

Zobrazeno 1452 krát
Naposledy upraveno: ne., 17. květen 2020 13:41
Pro psaní komentářů se přihlaste