út., 28. listopad 2017 09:49

Princ Harry se bude ženit, bere si americkou herečku

Princ Harry a Meghan Merkle - pár, který boří zavedené konvence Princ Harry a Meghan Merkle - pár, který boří zavedené konvence Zdroj: Reuters
Londýn - Jeho královská Výsost princ Henry z Walesu se zasnoubil se svou partnerkou, s o tři roky starší americkou herečkou Meghan Markleovou. O zásnubách této dvojice média spekulovala už dlouho, teprve v pondělí však tuto zprávu Kensingtonský palác potvrdil. Svatba by měla proběhnout na jaře příštího roku. Po ní by manželé měli žít v Nottingham Cottage v Londýně. Královna Alžběta II. je údajně touto zprávou potěšena, požehnání Harry dostal i od rodičů nevěsty.


Pár se zasnoubil v Londýně už začátkem tohoto měsíce. Až nyní však kancelář Harryho otce, následníka trůnu prince Charlese, vydala oficiální oznámení pro veřejnost. Královská rodina se rovněž pochlubila na Twitteru a na Facebooku. Harry a Meghan spolu chodí od loňského roku, princ vztah s herečkou potvrdil loni v listopadu. Na veřejnosti se spolu ale objevili teprve letos v září, u příležitosti charitativní soutěže invalidních válečných veteránů Invictus Games v kanadském Torontu. Údajně je seznámili jejich společní přátelé.


Princ William, Harryho starší bratr, a jeho manželka Kate uvedli, že ze zásnub mají velkou radost. „Z Harryho a Meghan jsme nadšení. Bylo skvělé poznat Meghan a vidět, jak jsou s Harrym spolu šťastni,“ vyjádřili se v prohlášení. K zásnubám dvojici pogratulovala i premiérka Theresa Mayová, snoubencům popřála „šťastnou budoucnost“. Rodiče Markleové byli zprávou rovněž velmi potěšeni. „Vidět ji pohromadě s Harrym, se kterým sdílí stejné vlastnosti, je pro nás rodiče zdrojem velké radosti,“ sdělili britské BBC.


Láska silnější než tradice
V pondělí v odpoledních hodinách, po oznámení zásnub, pár poprvé oficiálně předstoupil před novináře, a to v zahradách Kensigtonského paláce. Podle agentury AP jsou na zásnubním prstenu nevěsty i dva diamanty, které patřily Harryho zesnulé matce, princezně Dianě. V rozhovoru, který poté poskytli BBC, Harry mimo jiné prozradil, jak požádal svou vyvolenou o ruku. Poklekl před ní během běžného večera, když spolu vařili večeři. „Ani mě nenechala domluvit,“ podělil se o detaily princ. Herečka zase uvedla, že žádost byla „přirozená a velmi romantická“.


Britské obyvatelstvo v tomto netradičním páru vidí příslib nové, moderní éry v konzervativní monarchii. On je napravený bouřlivák, ona o tři roky starší rozvedená americká herečka smíšené rasy. Jejich vztah přitom není prvním případem, kdy se člen královské rodiny zamiloval do Američanky. Král Edward VIII. v roce 1936 málem způsobil krizi monarchie kvůli americké hvězdě Wallis Simpsonové. Anglikánská církev tehdy byla výrazně proti jejich sňatku, Edward jí dal přednost před vládnutím a abdikoval. Na trůn poté nastoupil jeho bratr Jiří VI.

Zobrazeno 2402 krát
Naposledy upraveno: út., 28. listopad 2017 23:16
Pro psaní komentářů se přihlaste