út., 5. duben 2022 20:03

Přišel, udeřil, vyhrál a odešel

Will Smith s rodinou na Oskarech Will Smith s rodinou na Oskarech Zdroj: Evan Agostini, Loop
Hollywood - I letos se jako každý rok uskutečnilo předávání cen Akademie, známé jako Oskary. Vítězové 94. ročníku této prestižní události byli ovšem přehlušeni jiným, velmi šokujícím skandálem. Americký herec Will Smith neustál vtip mířený na jeho ženu a komiku Chrisi Rockovi za něj ubalil pořádnou facku.
Watch the uncensored moment Will Smith smacks Chris Rock on stage at the Oscars, drops F-bomb Guardian News, 2022, Watch the uncensored moment Will Smith smacks Chris Rock on stage at the Oscars, drops F-bomb, YouTube video. [28.3.2022]. Dostupné z: https://youtu.be/myjEoDypUD8

Už celé dekády vyplňují komici svými vtipy vysílací čas všech možných udílení cen, Oskary v tomto nejsou vyjímkou. Většinou jsou vtípky přijaté přesně tak, jak je komici čekají. Tedy vesele a bez urážky. V nejhorším případě příjemce nasadí pohoršený pohled doplněný nesouhlasným kroucením hlavou.

A co se tedy stalo? Chris Rock vystoupil se svou komediální rutinou. V ní si dělal legraci z každého na koho dohlédl. V jednu chvíli svůj pohled přesunul k Javierovi Bardemovi a Penélope Cruz. Oba jsou nominováni na Oskara, takže je Rock popíchl tím, že pokud Cruz nevyhraje, tak její manžel taktéž nesmí vyhrát. Proto se Bardem modlí, aby vyhrál Will Smith. Rock se následně podíval na Jadu Smith a řekl: „Jado, zbožňuju tě. G. I. Jane 2, už se těším až to uvidím.“ G. I. Jane je film z roku 1997 s Demi Moore. Je to akční příběh sebevědomé námořní důstojnice, která si snaží vybudovat kariéru v armádě. A proto má oholenou hlavu, stejně jako Jada Smith. Narozdíl od fiktivní postavy z filmu, Jada trpí alopecií. To je neléčitelná nemoc, která má za jeden z příznaků vypadávání vlasů. Jada o své zkušenosti mluví velmi otevřeně.

Jada byla na první pohled otrávená a uražena tímto vtipem. Smith se zpočátku smál, následně uviděl výraz své ženy, zvedl se, došel na pódium a komikovi jednu ubalil. Po vrácení na své místo ještě na komika pořvával ať si jeho ženu „nebere do huby“. Smith následně vyhrál Oskara za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. Při svém projevu se rozbrečel, omluvil se Akademii a svým kolegům, Rockovi ne.

Co na to řekli jeho kolegové a veřejnost? Nutno podotknout, že názory jsou jako vždy v posledních letech velmi polarizované. Jedna z moderátorek Amy Schumer ihned po ukončení Rockova výstupu zavtipkovala. „Prošvihla jsem něco? Je tu úplně jiná atmosféra,“ zareagovala. Komička Kathy Griffin se na svém Twitteru do Smithe tvrdě pustila. Podle ní je fyzický útok velmi špatný způsob vyjádření nesouhlasu s výstupem komika. „Teď se musíme všichni bát, jestli někdo nebude chtít být další Will Smith na každém vystoupení,“ uvedla. Rapperka Nicki Minaj se Smitha zastala: „Měli jste možnost vidět v přímém přenosu, co se stane v duši muže, který se ohlédne na svou ženu a vidí ji zadržovat slzy z 'vtípku' na její osobu. Takto to cítí každý opravdový muž. Mezitím co vy vidíte je vtip, on vidí její bolest.“

Tiktokerka Danisha Carter ve svém videu uvedla více vyvážený názor. Není správné bít lidi kvůli vtipu, Rock podle ní dokonce i nemusel vědět, že je Jade nemocná. „Tak či tak, byl to jen vtip. Velmi nevhodný? Ano. Má Jade právo být uražena? Ano. Ale to komici dělají,“ uvedla Carter. Will Smith se taky smál, dokud neuviděl výraz své ženy. „Také chápu proč Smith vrazil facku Rockovi. Doufám, že mojí blízcí by se mě taky v takové situaci zastali. Ovšem je důležité vyslat signál, že činy mají své následky, ikdyž jste velká celebrita,“ dodala.

Zobrazeno 877 krát
Naposledy upraveno: ne., 10. duben 2022 22:08
Pro psaní komentářů se přihlaste