ne., 5. prosinec 2021 14:56

„Proč současná vláda tak nenávidí ženy, že z nich dělá reprodukční stroje?” Polské protipotratové zákony se setkaly s ostrou kritikou

Protestující ze Strajk Kobiet Protestující ze Strajk Kobiet Zdroj: Czarek Sokolowski, ČTK/AP
S protipotratovými zákony v Polsku byli lidé obeznámeni již v říjnu minulého roku, kdy se interrupce stala legální jen v případě incestu, ohrožení života těhotné ženy a znásilnění. Výjimky se netýkají ani poškození plodu. Členové polského parlamentu ve středu debatovali o schválení zákona, který byl brán za extrémistický i pro zástupce konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS).

Polsko - Občanský návrh zákona, který by pro ženy i lékaře za přerušení těhotenství představoval až doživotí vězení, byl ve čtvrtek 2. 12. zamítnut. Výsledek nebyl překvapivý, někteří poslanci se rozhodli dát najevo, že u nich návrh nemá podporu už při debatách o tomto zákoně tím, že se debat vůbec nezúčastnili. Ozvali se také aktivisté ze Strajk Kobiet (Národní stávka žen), již v úterý před budovou Sejmu rozlili červenou barvu, na transparentech protestujících se vyskytovala hesla jako například Ani jednej więcej (Už ani jedna). Protesty lidí spojených se Strajk Kobietem se kromě Varšavy konaly i v jiných městech pod heslem, které Strajk Kobiet zveřejnilo na Facebooku Nie chciej Polsko mojej krwi (Nechtěj Polsko mé krve).

Návrh na ilegalizaci potratů podepsalo 130 000 polských občanů, a přestože se pravicová strana PiS podílí na protipotratové politice, tento návrh je pro ně stejně extremistický jako legalizace interrupce.

Nyní vláda chce, aby od ledna roku 2022 byla všechna těhotenství registrována v lékařském informačním systému. Na myšlenku PiS zavést registraci těhotenství v Polsku poukázal Krzysztof Brejza, senátor občanské koalice. Brejza konfrontoval ministra Adama Niedzielského s otázkami na to, jaký je skutečný účel registrace. Návrh na tuto novelu byl, stejně jako zákaz potratů, projednáván ve středu 1. prosince, rozhodnuto stále není. „Proč současná vláda tak nenávidí ženy, že z nich dělá reprodukční stroje, proč by měl počet počet těhotenství odpovídat počtu porodů,” uvedl Tomasz Grodzki, předseda polského senátu.

Zobrazeno 409 krát
Naposledy upraveno: st., 8. prosinec 2021 22:19
Pro psaní komentářů se přihlaste