st., 18. prosinec 2013 23:17

Prodej nenošeného oblečení zaplatí uniformy studentúm v Nepálu

Kolik věcí má společného Nepál a secondhand? Překvapivě dost. Spojením zdánlivě neslučitelného vznikla dobročinná akce na podporu dětí z Nepálu. Peníze pro ně poskytl prodej nepotřebného oblečení v olomoucké kavárně Bistrá kráva. Za benefiční akcí stojí nezisková organizace Shanti, která se specializuje na dobročinné projekty v zemi pod Himalájemi. "Přijde mi, že jsme zahlceni různými věcmi, které už nepotřebujeme, ale nemůžeme se s nimi rozloučit. Napadlo mě, že by bylo možné je prodat a vydělané peníze poslat na nějaké dobré účely," popsala myšlenku projektu jeho hlavní organizátorka Jana Doleželová.

Výběr věcí, které šly na Vánočním bazaru sehnat, byl skutečně rozmanitý. Kromě už zmiňovaného oblečení se prodávaly také boty, šperky, ale i domácí koláčky nebo dýňový džem. K dostání byly také originální fotografie a kalendáře zachycující atmosféru země s nejvyšším pohořím na světě.

"Do Nepálu jsme s kolegyněmi cestovaly před třemi roky. Měly jsme už jisté dobrovolnické zkušenosti, a tak nás napadlo podporovat nějakou tamní školu," uvedla za organizátory Alice Koudelková. Výtěžek akce bude použit na financování školních uniforem a bot pro děti z nepálského města Pokhara. Stejnokroje jsou totiž pro tamější žáky povinné. Často jsou však příliš drahé na to, aby jim je jejich rodiče mohli zaplatit. Mezi další plány Shanti patří pořizování školních pomůcek či vysílání zkušených pedagogů do Nepálu. Největším přáním neziskové organizace je ale rekonstrukce školy v Pokhaře. Podle reakcí organizátorek by k tomu výrazně mohl přispět i olomoucký Vánoční bazar. "Akce se vydařila. Měli jsme výborné zázemí v bistru a lidé chodí už od rána," zhodnotila Doleželová.

Zobrazeno 1651 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:46
Pro psaní komentářů se přihlaste