pá., 1. listopad 2019 12:08

Prodloužený víkend se v Jablonci nad Nisou nesl již po sedmnácté ve znamení tance

Příkladná podoba scénického tance Příkladná podoba scénického tance Zdroj: www.nipos.cz
Jablonec nad Nisou - Uplynulý prodloužený víkend se v Jablonci nad Nisou jako již každoročně nesl ve znamení tance. Od 25. do 28. října tam probíhala již 33. celostátní přehlídka scénického tance mládeže a dospělých. Město tuto přehlídku hostí už sedmnáct let a sedmým rokem také předává vlastní Cenu města tance. Podruhé tuto cenu a šek s finančním obnosem 20 tisíc korun vítěznému tanečnímu souboru předal náměstek primátora David Mánek. Soubor může tuto finanční výhru využít dle vlastního uvážení. Většinou však tyto peníze putují do rozvoje samotného souboru a jeho budoucích choreografií.

Pro nejlepší taneční soubory z celé České republiky byl připraven bohatý doprovodný program. V pátek večer celou přehlídku zahájilo představení s názvem Koncert pro NI, které se konalo v prostorách kostela sv. Anny. Koncert byl především setkáním dvou umělců, kteří spolu vytvořili netradiční souhru zvuku a tance. O taneční stránku se postaral významný choreograf a tanečník Michal Záhora, kterého na violoncello doprovodil Petr Šporcl. Samotný prostor kostela pak už jen dotvářel atmosféru celému představení.

Sobotní a nedělní večery již oba patřily výstupům jednotlivých tanečních souborů. V Městském divadle se představilo celkem 20 choreografií, které byly na jaře letošního roku postupně vybrány odbornou porotou z krajských postupových přehlídek. Olomoucký kraj na přehlídce reprezentovala choreografie ZUŠ Šumperk - Rozhovory beze slov a choreografie ZUŠ Šternberk - Vetkaná. Během obou víkendových dnů byly pro tanečníky připraveny také zajímavé taneční semináře, kde si jednotlivé soubory mohly vyzkoušet nové taneční techniky a způsoby taneční tvorby.

Na pondělním vyhlašování výsledků vystoupil se závěrečným tancem soubor ZUŠ Klapkova z Prahy, který na přehlídce zvítězil v loňském roce. Odborná porota ve složení Tomáš Žižka, Robo Nižník, Jan Malík, Elvíra Němečková a Michaela Raisová ocenila hned několik choreografií. Samotnou Cenu města a finanční šek na 20 tisíc korun si letos na doporučení poroty odnesl soubor ze ZUŠ Litvínov za jejich choreografii Spolu sami.

Zobrazeno 951 krát
Naposledy upraveno: so., 2. listopad 2019 20:42
Pro psaní komentářů se přihlaste