po., 12. prosinec 2016 07:30

První dotovaná rychlíková linka v režii soukromého dopravce

Ilustrační fotografie Ilustrační fotografie Zdroj: Marek Ruboš
Plzeň, Most - Od 11. Prosince 2016 zajišťuje provoz na lince R25 z Plzně do Mostu společnost GW TrainRegio. Stala se tak prvním soukromým dopravcem provozujícím linku dotovanou státem.

Soukromý dopravce porazil České dráhy v otevřené soutěži, nabídnul totiž výrazně výhodnější nabídku. GW TrainRegio takto získalo smlouvu na deset let. Úspora pro stát by se za toto období měla vyšplhat na asi osmdesát milionů korun. Tento dopravce je totiž ochoten provozovat dopravu za přibližně sedmdesát osm korun za vlakový kilometr, asi o osmnáct korun méně, než České dráhy. 

Desetiletá smlouva se soukromým dopravcem na lince Plzeň – Most představuje průlom dosavadního monopolu Českých drah na zajišťování dopravní obslužnosti objednávané státem. „O tom, že by měl stát uvolnit trh v dotované železniční dopravě, se roky mluví, ale výsledky chyběly. Nyní máme prvního soukromého dopravce, který bude jezdit v objednávce státu. Už loni jsem deklaroval, že linku zadáme tomu, kdo v soutěži podal nejvýhodnější nabídku. Jsem rád, že se to podařilo vyjednat a dopravce je připraven zahájit provoz,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok. 

Pro cestující tímto nastává velká změna. Vlaky soukromého dopravce jsou modernější, než vlaky doposud obsluhující tuto linku. Mohou se pochlubit připojením na Wi-Fi síť, zásuvkami na drobnou elektroniku a akustickým a vizuálním informačním systémem. Výhodou je i bezbariérové WC dostupné v každé soupravě. Větší problémy ovšem způsobuje dopravní návaznost. Vzhledem k tomu, že ČD a GW TrainRegio se doposud nedohodli na vzájemném uznávání jízdenek, musí si cestující při přestupu koupit nový lístek. Na stejné trati paralelně jezdí osobní vlaky ČD, cestující z menších stanic budou proto nuceni kupovat lístky pro oba dopravce zvlášť. Problémy by vyřešilo vzájemné uznávání jízdenek přinejmenším na této trati, k dohodě však zatím nedošlo a je otázka zda vůbec dojde.

Zobrazeno 1905 krát
Naposledy upraveno: po., 12. prosinec 2016 14:42
Pro psaní komentářů se přihlaste