ne., 18. březen 2018 23:09

Putin bude znovu prezidentem, získal drtivých 76 procent

Na zdraví Vladimire Vladimiroviči Na zdraví Vladimire Vladimiroviči Zdroj: isstras.eu
Rusko - Volby nového ruského prezidenta dopadly tak, jak všichni předpokládali. Prezidentem se již počtvrté stane Vladimir Putin, který svou konkurenci doslova rozdrtil. Putin získal 75,61 procenta hlasů. Druhý kandidát komunista Pavel Grudinin 12,59 procenta a třetí nacionalista Vladimir Žirinovskij 6,08 procenta. Xenija Sobčaková získala 1,42 procenta. Ostatní kandidáti nezískali ani procento hlasů, jak uvedla agentura TASS.

Účast byla podle průběžných odhadů vysoká, možná dokonce vyšší než před šesti lety, kdy se voleb zúčastnilo 65,25 procent voličů. Údaje ze 17. hodiny uváděly 59,97 procenta hlasujících, uvedla agentura TASS, ale třeba ve volební místnosti v Moskvě na Kazaňském nádraží byla už v 16 hodin osmdesátiprocentní účast. Vysoká je údajně účast mladých voličů.
„V této volební kampani jsme prokázali maximum úcty k voliči a přesvědčili jsme ho, že na jeho hlasu záleží,” řekl novinářům místopředseda ústřední volební komise Nikolaj Bulajev. Dodal, že u některých volebních místností čekali voliči ve frontách. U příslušníků armády a jijich rodin byla učast 98 procentní, jak uvedlo ministerstvo obrany.

Po oznámení výsledků, znovuzvolený prezident vystoupil před 35 000 lidí na Manéžním náměstí a pronesl svůj projev, ve kterém vyjádřil vděk.

„Mnohokrát vám děkuji za podporu, děkuji vám za velký výsledek. Vy jste náš společný tým a já jsem člen tohoto týmu, velkého národního týmu,“ pronesl staronový prezident. K výsledkům voleb uvedl, že i když se v posledních letech pracovalo ve složitých podmínkách, tak v nich vidí „důvěru a naději našich lidí, že budeme pokračovat a dosáhneme ještě lepších výsledků.“
„Čeká nás další úspěch, musíme udržet jednotu," řekl a přítomné strhl ke skandování „Rusko, Rusko".
Zmínil, že je třeba získat i ty lidi, kteří nehlasovali pro něj: „Je velice důležité zachovat jednotu, abychom se mohli posunout kupředu. Budeme myslet na budoucnost naší veliké vlasti a našich dětí. Jsme odsouzeni k úspěchu! Pusťme se do velké práce ve jménu Ruska.” Zmínil, že nikdo by se po nedělních volbách neměl cítit poraženým.

Otázku dalšího, pátého mandátu označil za legrační. V roce 2024 kandidovat nebude, neumožňuje mu to ústava. „Žádné ústavní změny neplánuji,” prohlásil. A co se týká dalších voleb v roce 2030, 65letý Putin pobaveně řekl: „Jen si to spočítejte, copak tady budu sedět do sta let? Ne!"

Inaugurace staronového prezidenta proběhne 7. května

Zobrazeno 1990 krát
Naposledy upraveno: so., 24. březen 2018 16:46
Pro psaní komentářů se přihlaste