út., 6. prosinec 2022 15:41

Putin se setkal s matkami vojáků bojujících na Ukrajině

Sedmnáct žen zasedlo u stolu s ruským prezidentem. Zda jde skutečně o matky padlých či bojujících vojáků není jasné.

25. listopadu proběhlo v Putinově residenci Novo-Ogaryovo setkání s matkami vojáků bojujících na Ukrajině. Informace o schůzce byla zveřejněna teprve tři dny před jejím konáním, 27. listopadu na ruský Den matek poté Kreml zveřejnil video sedmnácti žen sedících u stolu s Vladimirem Putinem.

„Skutečnost, že vaše děti si zvolily takový osud, jako je služba vlasti a její obrana, je i výsledkem vaší práce.“ Prohlásil prezident, jenž podle svých slov již kontaktoval některé z bojujících mužů. „Když s nimi někdy mluvím po telefonu, s některým přímo, přímo s chlapci. V každém případě ti, se kterými jsem hovořil, mě udivili svou náladou, postojem. Nečekali, že s nimi budu mluvit.“

Není jisté, zda pozvané ženy jsou skutečně matkami mužů bojujících na Ukrajině. Podle deníku Telegram zastávají některé z nich funkce v provládních hnutích a Putinově straně Jednotné Rusko. Například Nina Pšeničkina, jejíž syn zemřel v Luhanské oblasti v roce 2019, je členkou komory Luhanské lidové republiky. Julie Bělechova zase působí v koalici Všeruské národní fronty (ONF).

Schůzka proběhla po předešlých stížnostech příbuzných vojáků, jež byli bez řádného výcviku posíláni do předních linií. Jejich blízcí od vyhlášení mobilizace v září natáčeli videa se vzkazy politikům i samotnému prezidentovi, v nichž je žádají, aby byli převedeni jinam. Prezident nebyl první, kdo přišel s nápadem uspořádat setkání s matkami vojáků, v předešlých dnech tak učinili i gubernátoři Sergej Civilev či Igor Kobzev.

Zobrazeno 286 krát
Naposledy upraveno: st., 7. prosinec 2022 16:38
Pro psaní komentářů se přihlaste