so., 6. prosinec 2014 18:45

Putin vystoupil s tradičním projevem o stavu země

Moskva – Ruský prezident opět jako každý rok podal vlastní politicko-ekonomickou reflexi stavu spravované země. Rozebral jak témata domácí, tak otázky zahraniční politiky.

Shromáždění proběhlo 4. prosince v moskevském Kremlu. Ve velkém sále sv. Jiří se sešli vysocí političtí představitelé, členové federální Dumy a například i zástupce církve, moskevský patriarcha Kirill. 

Úvodem Putin poděkoval přítomným za podporu, za jednotu a solidaritu ve složitém období, ve kterém se rozhoduje o budoucnosti Ruska. Zároveň zdůraznil, že Rusko letos prošlo zkouškou, kterou dokáže projít pouze vyspělý národ. Dodal, že Rusko dokázalo uchránit spravedlnost. Hned nato zmínil referendum na poloostrově Krym, na základě jehož výsledků se Krym a město Sevastopol připojily k Ruské federaci. Před tím byla obě území součástí Ukrajiny. Putin jednoznačně vyzdvihl legitimitu referenda a v tomto ohledu použil výraz "historické znovusjednocení". Připomněl historii, přičemž uvedl, že na Krymu byl pokřtěn samotný kníže Vladimír.

V další části projevu se zaměřil na otázku Ukrajiny. Nazval ji bratrským národem. Řekl, že ukrajinská krize započala rozhodnutím tehdejšího prezidenta Janukovyče, který odložil podpis asociační dohody s Evropskou unií, nikoli odmítl. Prohlásil, že Ukrajina má právo rozhodnout o sobě sama. Rusko se stará o vlastní suverenitu. Pokud nebudeme svrchovaným státem, ztratíme se na mapě světa, uvedl. 

Řekl také, že je třeba vyzdvihnout roli mezinárodního práva a je nepřípustné, aby si jej kdokoli přizpůsoboval vlastním zájmům. Je prý připravený jednat se všemi. Podotkl, že hodlá rozvíjet partnerství s africkým regionem, Jižní Amerikou, Čínou i se zeměmi Středního východu. Rovněž prohlásil, že sankce, které byly na Rusko v souvislosti s ukrajinskou krizí uvaleny západními partnery, škodí nejen Rusku, ale i těm, kdo je uvádějí v platnost.

Putinova slova nečekala dlouho na reakci diplomacie Spojených států. Ta se týkala hlavně Ukrajiny. Aljazeera na svém webu nabídla slova Johna Kerryho. "Spojené státy a země, které podporují ukrajinskou nezávislost a jejich práva, nestojí o konflikt. Nechceme vidět izolované Rusko. Bohužel Rusko se izoluje vlastními kroky, které vůči Ukrajině činí, prohlsáil Kerry. V projevu Moskvu zároveň vyzval, aby pomohla ukončit ukrajinskou krizi.

 

Foto: http://www.trbimg.com/img-5328325f/turbine/chi-ukraine-crimea-20140318

 

Zobrazeno 1516 krát
Naposledy upraveno: čt., 11. prosinec 2014 11:42
Pro psaní komentářů se přihlaste