so., 26. říjen 2019 02:40

Putovní festival čokolády odstartoval v Praze a zavítá i do Olomouce

Unikátní čokoládová zvířata lákala návštevníky Unikátní čokoládová zvířata lákala návštevníky Zdroj: cokoladovy-festival.cz
Praha - Osmý ročník čokoládového festivalu zahájil svou pouť v Pražské galerii Harfa, která se od 18. do 20. října stala největším lákadlem všech milovníků čokolády a cukrářského umění. Jako každý rok ani letos nechyběly stánky s rozličnými cukrářskými výtvory, soutěže o hodnotné ceny, doprovodná vystoupení, výstavy a degustace. Poprvé byla v Praze k vidění čokoládová zoo s více než 20 sochami zvířat v životní velikosti. Festival se postupně zastaví na 17 místech v České republice, mezi nimiž nebude chybět ani Olomouc, do které dorazí v polovině února.

Pokud si myslíte, že čokoláda je vcelku jednoduchá záležitost, nenechte si ujít příležitost rozšířit si obzory návštěvou čokoládového festivalu. Objevíte věci jako čokoládové lanýže, ručně vyráběné a razítkované pralinky s tradiční recepturou a nepředstavitelné množství čokoládových výrobků, které mnohem více připomínají umění než sladké pochutiny. Možnost navštívit čokoládový festival trvá do konce května 2020 na 17 různých místech v České republice, mezi nimiž je např. Ostarva, Hradec Králové, Plzeň, Pardubice a v neposlední řadě i Olomouc.

I když název slibuje hlavně program soustředící se na čokoládu, na první zastávce v Praze, rozhodně nezůstalo jen u ní. Své produkty představili české i zahraniční společnosti proslulých i méně známých jmen. Např. Bon Bon, česká značka pyšnící se ruční výrobou pralinek, špičkovými surovinami a tradiční recepturou. Mnoho z těchto kvalit sdílí i další představené značky jako Janek, Sirupárna, Lyra, Al Andalous, Koruna Pralines, Medovinka s.r.o. nebo třeba Carletti.

O doprovodní program se postaraly taneční soubory, které svým vystoupením zpříjemňovaly zážitek návštěvníků. Nechyběla ani každoroční výstava historie čokolády, která mapuje původ čokolády od objevení kakaových bobů před více než třemi tisíci lety až po současnost. Další již tradiční součástí festivalu byly rozličné degustace a samozřejmě také názorné vaření s čokoládou, komentované a prováděné zkušenými odborníky.

Poprvé za dobu svého osmiletého působení na české scéně měli návštěvníci možnost shlédnout výstavu čokoládových soch. Tento, ve střední Evropě naprosto unikátní koncept, je počinem agentury ChrisEvents. Originální nápad byl inspirován podobnými sochami tvořenými z písku nebo ledu. Pro zajímavost, jeden z prvních z čokolády vysochaných zástupců zvířecí říše byla gorila, jejíž podobizna váží téměř 150 kg, což je srovnatelné s váhou skutečné gorily.

Jde o vůbec největší výstavu čokoládových soch zvířat všech dob. Na ploše 300 m2 bylo k vidění přes 20 modelů zvířat situovaných v malé realistické džungli, a to včetně zvuku. Výstavu doprovázely informační panely se zajímavostmi o jednotlivých zvířatech a zakončoval ji kvíz. Ze všech 17 míst, na kterých se festival postupně zastaví, bude zoo k vidění ještě v Ostravě začátkem listopadu.

Zobrazeno 1223 krát
Naposledy upraveno: ne., 3. listopad 2019 21:55
Pro psaní komentářů se přihlaste