so., 27. listopad 2021 17:32

Rakousko se zavírá pro turisty a plánuje jako první stát EU povinné očkování proti covidu. Alpská země tím chce zabránit zdravotnickému kolapsu

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Zdroj: Pixabay.com
Počty nakažených nebezpečně rostou, nemocniční sály covidových oddělení se opět začínají plnit. Rakousko, podobně jako Česká republika a další okolní státy, prochází už 4. vlnou nákazy koronavirem. Tamní vláda se proto rozhodla razantně zpřísnit protikoronavirová opatření. Původně byl zvažovaný lockdown jen pro neočkované obyvatele, kteří by mohli chodit ven pouze pro potraviny a další základní zboží. V pátek se však kabinet Alexandra Schallberga (ÖVP) rozhodl pro celostátní lockdown pro všechny obyvatele Rakouska, bez ohledu na očkování.

Zpřísnění opatření začalo platit už v noci z neděle na pondělí 22. listopadu. Délka jeho trvání zatím není jasná, jako nejpravděpodobnější datum jeho konce se v rakouských médiích zmiňuje 13. prosinec. Kancléř v tiskové konferenci sdělil, že lockdown je nutnost kvůli nízké proočkovanosti v Rakousku. Ta je jedna z nejnižších v západní Evropě, plně naočkovaných je 65% obyvatelstva. Pro srovnání v České republice je aktuálně plně naočkováno 60% obyvatel. Schallberg dále řekl, že naočkovaná většina nemůže trpět kvůli menšině, která odmítá být solidární.

Rakouská vláda kromě lockdownu plánuje zavést i povinné očkování. To by mělo začít platit prvního února příštího roku. Zatím není jasné, od jakého věku se toto opatření bude obyvatel týkat a ani jaké přesně budou postihy pro ty, kdo se naočkovat nenechají. Jako nejpravděpodobnější možnost se zmiňují vysoké pokuty. Jedním z dalších opatření je taky zákaz vstupu turistů na území Rakouska, včetně těch s dokončenou vakcinací. To se dotkne například lyžařských zájezdů do Alp, které jsou mezi Čechy velmi populární. České cestovní kanceláře se zatím snaží turisty přeobjednat do jiných populárních lyžařských destinací, například do Itálie.

V reakci na lockdown se sešli v sobotu 20.11. ve Vídni odpůrci očkování na akci pořádanou opoziční stranou Svobodných občanů (FPÖ). Policie počet účastníků odhaduje na 40 000. Původně klidný protest přerostl k večeru na souboj policie s davem, který házel po policistech dělobuchy a zápalné lahve. Policie musela několik účastníků pozatýkat. V České republice se podle vyjádření odcházejícího premiéra Andreje Babiše (ANO) lockdown ani povinné očkovaní neplánuje. Ve stejném duchu se vyjadřuje i pravděpodobný budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

 

Zobrazeno 432 krát
Naposledy upraveno: so., 27. listopad 2021 23:37
Pro psaní komentářů se přihlaste