so., 29. únor 2020 21:31

Od března se opět svezete na růžových kolech

Na rekolech můžete vyrazit do práce nebo na výlet Na rekolech můžete vyrazit do práce nebo na výlet Zdroj: instagram @rekolaeu
Sdílená růžová kola budou od 1. března opět v ulicích. Rekola fungují v sedmi českých městech. Můžete si je půjčit 24 hodin denně ze svého chytrého telefonu. V Olomouci je na výběr z více než stovky kol, v celém Česku potom z více než dvou tisíc.

Od března se do českých ulic po necelých třech měsících vrátí Rekola. Projekt Vítka Ježka funguje od roku 2013. V roce 2014 se kola rozšířila i mimo Prahu, a sice do Brna a Olomouce. Nyní se na kolech projedete v Praze, Brně, Olomouci, Českých Budějovicích, Frýdku-Místku, Písku a v Českých Budějovicích.

„Nejde jen o pohyb z bodu A do bodu B, jde o pohybování se způsobem, který uživatele maximálně nabíjí. Například jeden z našich uživatelů chtěl jít jen do obchodu, nové kolo ho ale nadchlo tak, že hodinu jezdil kolem celé Prahy. To je princip mikromobility a my se snažíme prozkoumávat cesty, které k ní vedou. Někdy to může být lepší hardware, někdy software, někdy třeba i tip na výlet. To nás zajímá dlouhodobě a snažíme se v tom zlepšovat,“ okomentoval cíl Rekol zakladatel Vítek Ježek pro startupjobs.cz.

Nekončí to jenom u kol

30. dubna 2016, tedy na čarodějnice, byla v ulicích k zapůjčení i rekošťata. V lednu 2017 byly v hlavním městě k dispozici rekluzáky, které se díky úspěchu rozšířily i na brněnské kopce. Zajezdit si můžete i na reskatech a paddleboardech. V červenci minulého roku přibyla do pražských ulic také růžová elektrokola.  

A jak to funguje?

Každé kolo, nebo jiný dopravní prostředek, má na sobě QR kód. Pokud zrovna žádné nevidíte, můžete si nejbližší najít v aplikaci. Kolo si můžete rezervovat až na 10 minut dopředu. Aplikací naskenujete kód a zobrazí se číselný kód k zámku. Po dokončení jízdy můžete kolo vrátit kdekoliv, kde nebude překážet. Ideálně do růžové zóny, za zaparkování mimo zónu se připlácí. Po uzamknutí kola ho jen označíte na mapě a vyfotíte, aby ho další uživatel snadněji našel. Poté se částka za jízdu strhne z platební karty. S Multisport kartou máte 2 jízdy denně zdarma. Pokud se chcete vydat na celodenní výlet, můžete využít předplatné na 24 hodin. V nabídce je také měsíční předplatné. 

Rekola využilo již 250 tisíc lidí na dvou tisících kolech, elektrokolech, koloběžkách a skejtech. Minulý rok se v jedenácti městech najezdilo více než milion 400 tisíc kilometrů a za šest let existence Rekol jejich uživatelé najeli dohromady přes 3 miliony 396 tisíc kilometrů. Aplikace měří kromě počtu jízd také ujeté kilometry a ušetřené CO2.

Zobrazeno 1774 krát
Naposledy upraveno: po., 2. březen 2020 12:15
Pro psaní komentářů se přihlaste