čt., 13. říjen 2016 09:03

Rodiště V. K. Klicpery žije divadlem

Klicperův dům - velký sál Klicperův dům - velký sál Zdroj: Město Chlumec nad Cidlinou
Chlumec nad Cidlinou – Nyní uplynulo právě 69 let od prvního ročníku divadelní akce s názvem "Klicperův Chlumec". Událost se koná v malém východočeském rodišti českého osvícenského dramatika a spisovatele Václava Klimenta Klicpery. Amatérská soutěžní jevištní přehlídka se zde po celou dobu existence těší velké oblibě.

Letošní akce se účastní celkem 5 divadelních souborů. Ty se návštěvníkům postupně představí během jednotlivých podzimních sobotních podvečerů. „Amatérští herci hrají bez nároku na honorář, ale to jim neubírá na jejich výkonech, právě naopak. Návštěvnost se totiž pohybuje okolo 90%,“ vyjádřila se k akci ředitelka Klicperova domu Marcela Přerovská.

Přehlídku odstartoval během prvního říjnového víkendu Divadelní spolek „Jirásek“ z nedalekého Nového Bydžova. Soubor představil hru s názvem „Alleluja, svatá Nituš.“ Jak sami ochotníci s oblibou říkají: „Tímto představením nabídneme výpravnou klasickou operetu v úsporné verzi.“

Další týden mohli příznivci prken, která znamenají svět, shlédnout představení M. Cooneyho - „Nájemníci pana Swana.“ Komedii o tom, jak těžké může mnohdy být mluvit pravdu, pro diváky nastudoval DS „Meziměstí“.

Následující týdny ještě přinesou hry, jakými jsou například, „Ženitba“ N. V. Gogola v podání DS „Vrchlický“ Jaroměř. DS „Vicena“ Ústí nad Orlicí představí hru „Madam Columbová zasahuje“ a v neposlední řadě vystoupí i domácí soubor DS „Klicpera“ se svou „Postelovou fraškou.“

Pro milovníky výtvarného umění chlumecký dům kultury po dobu konání akce připravil také doprovodný program. Výstavu Jana Volfa, který se zabývá malbou, tvorbou básní nebo také vydáváním knih, je možné zhlédnout přímo v budově divadla.

"Klicperův Chlumec je velice navštěvovaný, myslím divácky, a jedinou porotou jsou opět diváci." dodala k akci Přerovská.

Zobrazeno 1912 krát
Naposledy upraveno: ne., 16. říjen 2016 11:24
Pro psaní komentářů se přihlaste