st., 23. březen 2022 21:16

Ruské úřady jednají nekompromisně proti porušování dezinformačního zákona. Dalšímu ruskému novináři hrozí až 15 let vězení

Porodnice v Mariupolu den poté, co na jejím nádvoří vybuchla bomba Porodnice v Mariupolu den poté, co na jejím nádvoří vybuchla bomba Zdroj: Petryk Piatočkyn/ Twitter
Moskva – Za „úmyslné šíření lživých informací“ začaly ruské úřady stíhat známého televizního novináře Alexandra Něvzorova. Na sociálních sítích sdílel fotky zničené porodnice v Mariupolu, za které mu nyní hrozí až 15 let vězení, oznámila ruská média. Jde tak o další veřejnou kauzu a porušení nového ruského dezinformačního zákona. Vyšetřovatelé se nyní podle listu Kommersant pokoušejí zjistit, kde vlastně se Něvzorov nachází.

"Něvzorov podle vyšetřovatelů 9. března na své zakázané sociální síti Instagram a 19. března na serveru YouTube zveřejnil záměrně lživou informaci, že ruské ozbrojené síly úmyslně ostřelovaly porodnici ve městě Mariupol. Publikaci provázely nedůvěryhodné fotografie civilistů, kteří při ostřelování utrpěli zranění. Zdrojem snímků byla ukrajinská média. Ruské ministerstvo obrany oficiálně informovalo o lživosti těchto tvrzení," uvedl v prohlášení vyšetřovací výbor mající roli federální ústředny. Zprvu ruské úřady tvrdily, že snímky ostřelované porodnice v Mariupolu byly podvrhy. Později ostřelování přiznaly, ale jen pro důvodné podezření, že je porodnice „základnou neonacistů“. Ukrajinská strana toto tvrzení vyvrátila.


Třiašedesátiletý Něvzorov působil v sovětské a ruské televizi. Něvzorov má nejednoznačnou pověst, a to i proto, že svého času pracoval v televizi oligarchy Borise Berezovského. V poslední době často vystupoval v nezávislé televizi Dožď a rádiu Echo Moskvy, které skončily po ruské invazi na Ukrajinu. Do povědomí vstoupil ještě za dob perestrojky, jako novinář podporoval komunistický pokus o puč v srpnu 1991.


Nevzorov se na konci 80. let minulého století stal televizním reportérem, autorem a moderátorem programu „600 sekund“, kde se podílel na vytváření reportáží i o dění v pobaltských státech na začátku 90. let. V té době Lotyše bojující za svobodu označoval za zločince a nacionalisty. V rozhovoru pro lotyšskou televizi v roce 2016 se odmítl za své výroky o Lotyších omluvit a zároveň označil Rusko jako budoucí hrozbu. „Rusko bude vždy usilovat o získání dalších teritorií, bude rabovat a ponižovat ostatní,“ prohlásil. V průběhu rozhovoru varoval i lotyšského novináře. „Pochopte, Lotyšsko vždycky pro Rusko bylo, je a zřejmě i nadále bude ‚lákavou potravou‘,“ řekl. Na což lotyšský novinář odpověděl, že právě z tohoto důvodu je Lotyšsko v NATO. „To je také vaše jediné štěstí,“ odpověděl Nevzorov.


O veřejném vystoupení ruské novinářky Mariny Ovsyannikové proti invazi na Ukrajinu se psalo v několika českých i zahraničních médiích. Ta však není stíhána a v současnosti čeká na svůj konečný rozsudek. V souvislosti porušování ruského zákona BBC na svém webu uvedla, že moskevský soud v úterý 22. března kvůli "šíření lživých informací" o činech ruských vojáků uvalil vazbu na Sergeje Klokova, který pracuje jako technik ve službách ministerstva vnitra. Stíhaná je také blogerka Veronika Belocerkovská, po které úřady vyhlásily pátrání, protože žije ve Francii. Blogerka psala o ničení ukrajinských měst a zabíjení civilistů, včetně dětí. Stíhán je také novinář Andrej Novašov ze sibiřského Kemerova.

Zdroj: ČTK

Zobrazeno 607 krát
Naposledy upraveno: čt., 24. březen 2022 17:46
Pro psaní komentářů se přihlaste